Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preispitivanje presude

Ovo je jedina točka optužnice po kojoj Ratko Mladić nije proglašen krivim

Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP) Foto: Afp
Od jedanaest točaka optužnice Ratko Mladić, zapovjednik vojske bosanskih Srba, oslobođen je samo za jednu - genocid u šest općina istočne Bosne i Hercegovine.

Ratko Mladić osuđen je za genocid u Srebrenici, ali ne i za drugi genocid za koji ga je teretila prva točka optužnice, onaj u u općinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča.

Pročitajte i ovo Ratko Mladić (Foto: AFP) Osuđen za genocid u Srebrenici Ratko Mladić u kritičnom stanju, sin strahuje da će umrijeti u Haagu Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj: "Osuđenici nisu heroji nego oni koji se lažno prikazuju braniteljima svog naroda"

Sudsko vijeće konstatiralo je da su se na tim područjima dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.

Vijeće je zaključilo da je veliki broj bosanskih muslimana i Hrvata na teritoriju šest općina bio ubijen ili im je nanesena teška fizička ili psihička povreda, ali ne i da je počinjen genocid.

"Utvrđeno je tko su bili počinitelji. Većina članova vijeća izuzev suca Oriea zaključila je da su bosanski muslimani bili ciljana grupa, no da su bili mali dio grupe, odnosno nisu činili njezin značajni dio. Vijeće se nije uvjerilo da su počinitelji imali namjeru uništiti zaštićeni dio muslimana", konstatirao je predsjedavajući vijeća.

"U tim su općinama počinjeni zločini deportacije i prisilnog progona, ubijanja, ali ne s genocidnim namjerama", rekao je sudac Alphonso Orie.

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz najavio je da će biti preispitana oslobađajuća presuda po prvoj točki optužnice, koja se odnosila na genocid u šest općina Bosne i Hercegovine.

Ratko Mladić osuđen je u prvostupanjskoj presudi za genocid u Srebrenici te po svim ostalim točkama optužnice na doživotni zatvor. I tužiteljstvo i obrana mogu se žaliti na presudu.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene