Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi napadi na Homs

Generalna skupština UN-a podržala arapsku rezoluciju o Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generalna skupština UN-a podržala je rezoluciju kojoj se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i pozvala na prekid nasilja. U međuvremenu grad Homs u Siriji je ponovno bio meta silovitog bombardiranja.

Generalna skupština UN-a podržala je rezoluciju kojom osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i pozvala na prekidanje nasilja. Potaknute inicijativom Arapske lige, koja traži odstupanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti, izglasavanjem rezolucije pokušat će okončati krizu koja mjesecima razdire Siriju, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Stanje u bolnici Nasser u Gazi - 1 Humanitarna kriza UZNEMIRUJUĆI PRIZORI "Djeca se oporavljaju od amputacija, a onda ginu u tim istim bolnicama"

Sirija smatra kako će UN-ovo podržavanje rezolucije samo pogoršati stanje u zemlji i ohrabriti 'teroriste'.

Kina je ranije najavila kako u Damask šalje izaslanika koji će pregovorima pokušati doći do 'mirnog i odgovarajućeg' rješenja.

>> Sirijske snage nastavile bombardirati Homs

Neobvezujuća rezolucija koju je prihvatio UN podržava plan Arapske lige kojim se želi zaustaviti svakodnevna ubijanja. Rezolucija je sastavljena po modelu rezolucije Vijeća sigurnosti na koju su Kina i Rusija uložile veto. Za razliku od prethodne odbijene rezolucije ova podržana od strane Generalne skupštine nema nikakav zakonski značaj, ali članice UN-a nadaju se kako će povećati podržavanjem rezolucije povećati politički pritisak nad Damaskom i primorati sirijsku vlast da zaustavi nasilje.

U međuvremenu grad Homs u petak je ujutro, četrnaesti dan zaredom, bio ponovno meta silovitog bombardiranja pripadnika snaga sirijskog režima, rekao je za France presse jedan od ustanika.

'Izloženi smo najžešćem bombardiranju u posljednjih 14 dana. Napadi nikada dosad nisu bili siloviti kao danas. U minuti se prema našim položajima ispale najmanje četiri rakete', rekao je Hadi Abdalah.

'Osim četvrti Baba Amr i Al-Inšat, u petak se silovito bombardiraju još dvije. U proteklih nekoliko dana te četvrti nisu bile izložene tako silovitim napadima', rekao je, dodavši kako Homs neprekidno nadlijeću i vojni zrakoplovi.

Snage režima Bašara al-Asada bombardiraju Homs još od 4. veljače, nastojeći ugušiti pobunu. Od polovine ožujke je u represiji snaga sirijskog režima ubijeno više od 6.000 ljudi. (Hina/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene