Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni američki general Wesley Clark za CNN je izjavio kako je Rusija u zabludi ako misli da će se SAD predati ako Rusi izvrše nuklearni napad na primjerice, Varšavu.


Bivši glavni zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark za CNN je kazao kako je sasvim realno za očekivati da Rusija pod vodstvom Vladimira Putina izvrši nuklearni napad, prenio je RT. Ako do toga dođe Clark obećaje - odmazdu.

Vezani članci Ilustracija Odlučeno je: Izvanredne mjere za uštedu plina EU-a stupaju na snagu u utorak Vladimir Putin, rat u Ukrajini Objavljena vrijednost zaplijenjene imovine ruskih oligarha, antiratni novinar kažnjen zbog gay propagande

'Ne očekujem da će Rusija sutra izvesti napad iznenađenja jer je tek uložila u cijeli novi set vojne opreme i ima apsolutno novu doktrinu', kazao je Clark i dodao: 'Oni koriste nuklearno oružje u svojim vojnim vježbama, kao sredstvo deeskalizacije sukoba. Tako bi ga mogli ispaliti na primjerice Varšavu i tada bi NATO rekao: 'O moj Bože , nismo znali da mislite ozbiljno'.

Clarkova razmišljanja se slažu s bojaznima poljskog ministra vanjskih poslova Witolda Waszczykowskog koji je prošlog mjeseca kazao kako je 'ruska aktivnost jedna vrsta egzistencijalne prijetnje jer takva aktivnost može uništiti države'.

'Budući da ste na nas ispalili nuklearno oružje - predajemo se, dođite i uzmite što želite'. Rusi misle da će to biti tako, to je ono što oni prakticiraju', kazao je umirovljeni general Clark te dodao: 'Jako griješe ako tako misle jer to tako neće ići. Mi ćemo uzvratiti'.

A sasvim suprotno od generala Clarka pak, misle Rusi. Krajem travnja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je bojazan da će NATO-vo vojno jačanje na europskom istoku omogućiti savezu da rasporedi svoje snage uz rusku granicu te da će potom optužiti Moskvu za 'obavljanje opasnih manevara' u blizini NATO baze. 'To je zlonamjeran pokušaj da se izvrnu stvari', kazao je tada Lavrov.

S druge strane general Clark vjeruje kako neće biti novog 'hladnog rata'. 'Više nema 'željezne zavjese' iako se ruski predsjednik trudi da je reinstalira. No, ne može to učiniti jer je Rusija povezana sa Zapadom - zbog obveznica, investicija, dugova i putovanja. Putin se okomio na putovanja, ali puno je tu novca koji 'teče' napred-nazad, uključujući i neke njegove investicije', zaključio je Clark.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju