Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzeo dužnost

Novi zapovjednik NATO-a u Europi general Scaparrotti će nastaviti vojno jačanje na istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki general Curtis Scaparrotti je preuzeo dužnost vrhovnog zapovjednika postrojbi NATO-a u Europi i obvezao se nastaviti vojno jačanje na europskom istoku koje je Savez pokrenuo suočen s Rusijom.

General Scaparrotti, koji je dosada vodio američke postrojbe u Južnoj Koreji, preuzeo je funkcije tijekom svečanosti u glavnom vojnom stožeru NATO-a u Monsu u Belgiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

On nasljeđuje generala Philipa Breedlovea.

Na toj svečanosti je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da su ruske akcije u Ukrajini promijenile sigurnosno ozračje i NATO na to odgovara, čime je objasnio misiju koja će biti povjerena generalu Scaparrottiju vrhovnom zapovjedniku 62.000 američkih vojnika u Europi kao i 20.000 vojnika drugih državljanstava u NATO-ovim misijama u svijetu.

"Suočavamo se i s nestabilnosti u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku koje su dovele do masovnih migracija i tragedija. NATO izvršava svoju ulogu i šalje brodove u Egejsko more u borbu protiv krijumčara ljudima", podsjetio je Stoltenberg.

General Scaparrotti (60) je rekao da se Savez i dalje prilagođava suočen s temeljnim promjenama sigurnosnog okoliša i obećao je nastaviti jačati planove svojih prethodnika.

"Rusija je jako aktivna na istoku Ukrajine i ne vidim nikakav znak promjene", naglasio je i rekao da proučava mogućnost isporuke oružja Ukrajini, koje Kijev dugo traži, ali saveznici su im do sada isporučili samo nesmrtonosnu opremu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene