Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorava na mogući neuspjeh

Tajni dokumenti otkrili: 'Gubimo rat u Afganistanu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu, američki general Stanley McChrystal upozorio je, u povjerljivu dokumentu koji su danas otkrili mediji, da bi bez povećanja broja vojnika u toj zemlji koalicija mogla doživjeti 'neuspjeh'.

'Ako ne preuzmemo inicijativu i ne slomimo sadašnju ofenzivu pobunjenika u sljedećih 12 mjeseci, očekujući da sazriju afganistanske sigurnosne snage, mogli bismo zapasti u situaciju kad više neće biti moguće pobijediti pobunjenike', piše general McChrystal u dokumentu koji je objavio Washington Post.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu"

Izvješće, koje je zapravo strateška procjena afganistanskog sukoba, podneseno je američkom ministru obrane Robertu Gatesu 30. kolovoza i trenutačno je u rukama Bijele kuće. U dokumentu na 66 stranica, kojeg se domogao i New York Times, američki general bilježi da je afganistanskoj misiji 'od početka nedostajalo sredstava te da joj ih i dalje nedostaje'. U nedostatku dodatnih sredstava koaliciji prijeti 'duži sukob, više žrtava, viši troškovi i naposljetku ključni manjak političke potpore. Svaka od tih prijetnja može pridonijeti vjerojatnu neuspjehu misije', piše general McChrystal, inače najviši američki časnik u Afganistanu, koji zapovijeda ISAF-om i američkim postrojbama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene