Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krajem travnja dogodila se najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a. Velike količine nafte istekle su u Meksički zaljev nakon eksplozije platforme 'Deepwater Horizon'.


Stradalo je 11 osoba, a more je zagađeno s više od četiri milijuna barela nafte. Sedam mjeseci kasnije znanstvenici si postavljaju pitanje kamo je nafta nestala, piše Deutsche Welle. Andrew Juhl, znanstvenik sa Sveučilišta Columbia, obišao je brodom Meksički zaljev i tvrdi kako se na prvi pogled ne može primijetiti da se tu dogodila ekološka katastrofa takvih razmjera.

Vezani članci Benzinska postaja, ilustracija Na pumpi u Međimurju danima točili pogrešno gorivo: "Vozilo je usporavalo, gubilo na snazi i stalo" Slika nije dostupna 'U more se izlilo nafte koliko cijela RH potroši u 12 dana'

'Nemamo pojma što se s naftom dogodilo. Je li se možda proširila na nekom drugom području? Je li ishlapjela? Jesu li je razgradili mikoorganizmi? To je najvažnije pitanje na koje nemamo odgovora', rekao je Juhl u razgovoru za Deutsche Welle.

Tvrdi kako, iako nije vidljiva, šteta je ogromna i kako će proći desetljeća prije nego li se ukloni. Neizvjesna je i sudbina tuna, čije je vrijeme mriješćenja u travnju i svibnju, odnosno kada je katastrofa dosegla najgore razmjere. Prema dostupnim podacima, uništeno je 20 posto pomlatka.

>> Nafta nije 'nestala', potonula je na dno!

Po plaži su pronađene stotine mrtvih delfina, a nepoznato je koliko ih je uginulo na otvorenom moru. Ne znaju se ni posljedice za više od 20 vrsta morskih sisavaca. BP je za sprečavanje dizanja nafte na površinu koristio više od četiri milijuna litara kemikalija. Ekolozi smatraju kako su te kemikalije još više zatrovale more. Dodaju kako će posljedice biti vidljive najranije za deset ili 20 godina.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju