Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske novine opširno pišu o energetskom summitu jugoistočne Europe održanom u nedjelju u Zagrebu na inicijativu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, na kojem je kao počasni gost sudjelovao ruski predsjednik Vladimir Putin.


"Budući da je manje više izgradila uzajamno razumijevanje s velikim energetskim klijentima u Europi, Rusija je obratila pažnju na Balkan - strateški važnu regiju za transport sirovina. Južna i jugoistočna Europa zauzimaju važno mjesto u ruskom energetskom izvozu. Godine 2006. u regiju je bilo dostavljeno 73 milijarde prostornih metara plina i 59 milijuna tona nafte", navodi se u Rosijskoj Gazeti.

Vezani članci Čitanje novina, ilustracija Katastrofalna je godina iza novinskih izdavača: Ljudi sve manje kupuju novine, a tržište se okreće digitalnim izdanjima Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković otkrio koliko milijardi eura ide Hrvatskoj. Otkrio i koliko ih je bespovratno, a koliko kroz zajmove

"Vladimir Putin jučer se potrudio dokazati balkanskim čelnicima da Rusija hoće, može i ono što je najvažnije, već radi na energetskoj sigurnosti regije", ističe se u novinama.

Kako se dalje navodi, Putin je u Zagrebu istaknuo projekte i studije na kojima se radi a kojima se EU povezuje s izvorima energenata na Crnom i Kaspijskom moru kroz Bugarsku, Srbiju, Makedoniju i Mađarsku, kao i nedavno postignut sporazum o podzemnom plinovodu talijanskog energetskog diva Eni-ja i ruske tvrtke Gazprom.

"I domaćin summita, Hrvatska, mogla bi aktivnije sudjelovati u svjetskoj energetskoj infrastrukturi. Davno postoji projekt spajanja naftovoda Družba i Adria... Međutim, taj projekt se i dalje blokira, a u tome ima prste i Zagreb koji se poziva na nedostatak interesa dviju drugih sudionica tog projekta - Italije i Slovenije. Pritom Hrvatska aktivno lobira za realizaciju drugog naftnog projekta - Paneuropskog naftovoda (PEOP)... koji bi mogao postati konkurentom ruskim pravcima", stoji u Rosijskoj Gazeti.

Međutim, pišu dalje novine, ruski ministar industrije i energetike Viktor Hristenko rekao je da će Rusija podržati bilo kakav projekt, među njima i PEOP, ako u njemu neće biti "političkih spekulacija i ako se bude temeljio na pragmatizmu".

Nezavisimaja Gazeta piše da Balkan ima osobitu geopolitičku i ekonomsku važnost za Rusiju kojoj je cilj osvojiti to tržište, a
Gazeta navodi da je Putin na energetskom summitu otvarao put u Europu ne samo ruskom plinu nego i električnoj energiji.

Novie Izvestija u članku pod nazivom "Balkanski pristup" navodi da je Putin obećao opskrbiti plinom cijelu jugoistočnu Europu.

"Ruski predsjednik uvjerio je partnere da je Rusija spremna učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi se riješili energetski problemi regije. Predstavnici regije, pozivajući se na svoj geografski položaj, izjavili su da žele postati mostom među dobavljačima energenata i potošačima iz zemalja EU-a", navodi se.