Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio egipatsku vojsku

Gates pozvao bliskoistočne zemlje na reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane SAD-a Robert Gates je pozvao vlade bliskoistočnih zemalja da uzmu u obzir spontano izražavanje nezadovoljstva u Tunisu i Egiptu i započnu potrebne političke i gospodarske reforme.

Gates je na konferenciji za tisak u Pentagonu s francuskim ministrom obrane Alainom Juppeom rekao da je važno da Egipat i Tunis započnu uređenu tranziciju prema demokraciji i nastave s provedbom reformi. Upitan vidi li domino učinak širenjem nemira na druge bliskoistočne zemlje Gates je rekao da je Washington već dugo upozoravao vlade u regiji na političke i gospodarske probleme.

Pročitajte i ovo Prizori na ulicama 16 ljudi ubijeno Izvanredno stanje u još jednoj zemlji! Na ulicama neredi, pljačke, ima mrtvih Ilustracija Usprkos mjerama sigurnosti Uhićeno gotovo 400 osoba zbog izgreda u novogodišnjoj proslavi: Zapaljeno 745 vozila, ozlijeđeno 40 policajaca

>> Mubarak odlazi u Njemačku na liječenje?

'Ono što smo vidjeli u Tunisu i Egiptu je spontani izraz nezadovoljstva dijela naroda koji ima i gospodarske i političke pritužbe', rekao je Gates. 'Nadam se da će druge vlade u regiji, vidjevši ove spontane akcije i u Tunisu i u Egiptu, poduzeti mjere da se počnu kretati u pozitivnom pravcu odgovarajući na političke i ekonomske primjedbe njihovih naroda', kazao je on.

Juppe je rekao da su bliskoistočni čelnici često upozoravali Zapad da je jedini izbor između autoritarne vlasti i islamskog ekstremizma. On je rekao da će biti potrebno vrijeme da se dugo suzbijani oporbeni pokreti organiziraju. 'Mi sada moramo računati na demokratske snage koje će se pojaviti i neće prisvojiti demokraciju u korist drugih stvari nakon izbora, kako se nažalost dogodilo drugdje', rekao je Juppe.

Gates je pohvalio egipatsku vojsku zbog toga što je pokazala 'veliku suzdržanost' tijekom krize. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene