Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gates ostaje pri izjavi o slabostima saveznika u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Robert Gates danas je potvrdio svoje nedavne izjave po kojima nekim postrojbama NATO-a u Afganistanu nedostaje vještine za borbu protiv pobunjenika, a te su izjave izazvale nezadovoljstvo u zemljama na koje se odnose.

Na konferenciji za tisak u Pentagonu, Gates je rekao da su savezničke snage iz Velike Britanije, Kanade i Nizozemske i "napredovale u preuzimanju odgovornosti i igraju važnu i jaku ulogu u Afganistanu".

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Dodao je međutim da "treba priznati realnost da Savez kao cjelina nije obučen za protupobunjeničke operacije iako pojedine zemlje imaju zamjetnu stručnost i uspjeh na tom području".

Upućivanje dodatnih 3.200 američkih vojnika nije znak nezadovoljstva snagama bilo koje članice NATO-a u borbi protiv talibana i al-Qaide u Afganistanu, rekao je američki ministar obrane.

Gatesovi komentari, objavljeni ovoga tjedna u Los Angeles Timesu, izazvali su komešanje među političkim čelnicima u Kanadi i Nizozemskoj.

Nizozemski ministar obrane zatražio je objašnjenje od američkog veleposlanika u Den Haagu, a Kanađani su razgovarali sa svojim američkim kolegama.

Međunarodna strka počela je u srijedu, kada je LA Times citirao Gatesa koji je kazao da je zabrinut jer NATO šalje vojne savjetnike koji "nemaju odgovarajuću obuku, dok neke vojne snage ne znaju izvoditi operacije protiv pobunjenika".

Postrojbe iz Kanade, Nizozemske i Velike Britanije djeluju zajedno s američkim snagama na jugu Afganistana, gdje su talibani u protekloj godini znatno ojačali.

Britansko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da "britanske snage imaju široko iskustvo u borbi s pobunjenicima kao i dobre radne odnose sa SAD-om i drugim saveznicima iz NATO-a".

SAD pozivaju saveznike iz NATO-a da pošalju dodatne snage u Afganistan, kako bi odgovorili jačanju talibana. No, budući da taj poziv nije dao rezultate, Busheva adminstracija je odlučila na proljeće uputiti 3.200 marinaca koji trebaju ojačati snage na jugu zemlje, uoči očekivane proljetne ofenzive talibana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene