Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane Robert Gates danas je potvrdio svoje nedavne izjave po kojima nekim postrojbama NATO-a u Afganistanu nedostaje vještine za borbu protiv pobunjenika, a te su izjave izazvale nezadovoljstvo u zemljama na koje se odnose.


Na konferenciji za tisak u Pentagonu, Gates je rekao da su savezničke snage iz Velike Britanije, Kanade i Nizozemske i "napredovale u preuzimanju odgovornosti i igraju važnu i jaku ulogu u Afganistanu".

Vezani članci Branko Bačić Bačić: "Čvrsto stojimo iza ministra Beroša, niti jedan ministar u posljednjih 20 godina nije se suočio s izazovima s kojima se suočio on" Slika nije dostupna Gates: Afganistan je ukazao na slabosti NATO-a

Dodao je međutim da "treba priznati realnost da Savez kao cjelina nije obučen za protupobunjeničke operacije iako pojedine zemlje imaju zamjetnu stručnost i uspjeh na tom području".

Upućivanje dodatnih 3.200 američkih vojnika nije znak nezadovoljstva snagama bilo koje članice NATO-a u borbi protiv talibana i al-Qaide u Afganistanu, rekao je američki ministar obrane.

Gatesovi komentari, objavljeni ovoga tjedna u Los Angeles Timesu, izazvali su komešanje među političkim čelnicima u Kanadi i Nizozemskoj.

Nizozemski ministar obrane zatražio je objašnjenje od američkog veleposlanika u Den Haagu, a Kanađani su razgovarali sa svojim američkim kolegama.

Međunarodna strka počela je u srijedu, kada je LA Times citirao Gatesa koji je kazao da je zabrinut jer NATO šalje vojne savjetnike koji "nemaju odgovarajuću obuku, dok neke vojne snage ne znaju izvoditi operacije protiv pobunjenika".

Postrojbe iz Kanade, Nizozemske i Velike Britanije djeluju zajedno s američkim snagama na jugu Afganistana, gdje su talibani u protekloj godini znatno ojačali.

Britansko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da "britanske snage imaju široko iskustvo u borbi s pobunjenicima kao i dobre radne odnose sa SAD-om i drugim saveznicima iz NATO-a".

SAD pozivaju saveznike iz NATO-a da pošalju dodatne snage u Afganistan, kako bi odgovorili jačanju talibana. No, budući da taj poziv nije dao rezultate, Busheva adminstracija je odlučila na proljeće uputiti 3.200 marinaca koji trebaju ojačati snage na jugu zemlje, uoči očekivane proljetne ofenzive talibana.