Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žele zbuniti britanski pravosudni sustav'

Ganić prije rasprave: Zahtjev za izručenjem je politički motiviran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sudu u središtu Londona počela je rasprava o zahtjevu Srbije za izručenjem Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH koji je optužen za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine, javili su britanski mediji.

Kako prenosi BBC, Ganić je prije ulaska u sudnicu rekao da je zahtjev Srbije za njegovim izručenjem politički motiviran te da u toj zemlji ne bi imao pošteno suđenje. 'Oni se nadaju da će ponovno napisati povijest jer to je zemlja koja je počinila genocid. Od tih je događaja prošlo 18 godina, a bilo je na stotine i stotine incidenata te vrste. Oni žele zbuniti britanski pravosudni sustav', rekao je Ganić, prenosi BBC. Rasprava na londonskom sudu trebala bi trajati do 14. srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odluke suda Ejup Ganić napustio London, vraća se u Sarajevo Slika nije dostupna Ganić u strahu Ejup Ganić: U Srbiji će me ubiti

Ejup Ganić uhićen je u londonskoj zračnoj luci Heathrowu 1. ožujka na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Srbija. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u prosincu 2008. protiv njega istragu zbog sumnje da je davao naredbe za napade na objekte JNA u Sarajevu, vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992.

>> Opet odgođena odluka o izručenju Ejupa Ganića

Na teret mu se stavljaju tri kaznena djela: ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i uporaba nedopuštenih bojnih sredstava. Ganić je iz pritvora u Velikoj Britaniji pušten deset dana nakon uhićenja uz jamčevinu od 300.000 eura i zabranu napuštanja te zemlje do odluke o njegovu izručenju. Kad postupak bude dovršen na britanskome sudu, konačnu odluku o izručenju Ejupa Ganića trebao bi donijeti britanski ministar unutarnjih poslova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene