Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO čelnik optužuje

'Gadafijeva je vojska nepoštena i nemoralna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik NATO-vih vojnih operacija u Libiji general-pukovnik Charles Bouchard optužio je snage lojalne Moameru Gadafiju da se skrivaju u bolnicama te da s krovova džamija pucaju po pobunjenicima koji drže grad Misratu.

Ovaj treći po veličini libijski grad Gadafijeva vojska drži pod opsadom sedam tjedana tijekom kojih su stotine civila ubijene. Evakuirani stanovnici, kako prenosi agecnija Reuters, navode da situacija u Misrati postaje sve očajnija. 'Režimske snage koriste snajperiste postavljene na vrhovima đžamija, kriju se iza bolnica, oklopna vozila drže u školama, a često skidaju i uniforme, kazao je Bouchard kanadskoj nacionalnoj televiziji.

Takivu taktiku Gadafijeve vojske Bouchard je nazvao nepoštenom i nemoralnom, ističući da je zabrinut zbog humanitarne situacije u Misrati. 'Tamo ima patnje, no uvjeravam vas - bilo bi je mnogo više da mi (NATO) nismo ondje... mrtvih bi bilo na tisuće', dodao je Bouchard. I dok NATO snage gađaju ciljeve po Libiji, a civili na područjima sukoba bježe iz svojih domova, libijski zamjenik ministra vanjskih poslova Omran Boukra doputovao je u ponedjeljak u Maroko, jednu od rijetkih diplomatskih veza između Gadafijeve vlasti i zapadne koalicije odlučne da ga svrgne.

Prema pisanju Reutersa koji se poziva na marokansku televiziju s Boukrom se sastao ministar vanjskih poslova Maroka Taib Fasi Fihri, kako bi razgovarali o situaciji u Libiji i položaju marokanske manjine. No nije navedeno kako je Boukra doputovao u Rabat s obzirom na zonu zabrane letenja iznad Libije. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene