Sastanak na vrhu G20 ovaj vikend u Hamburgu bit će vjerojatno najnapetiji od osnutka foruma 2008. jer među njegovim članicama nikad nisu bila veća razilaženja. A u njihovu stvaranju prednjači američki predsjednik Donald Trump.


Razlike kada je posrijedi borba protiv klimatskih promjena, razlike u stajalištima o slobodnom tržištu, prvi susret američkog i ruskog predsjednika u teškom ozračju, napetosti između Amerike i Kine, iskre u odnosima između Njemačke i Turske... rijetko su dosad sporna pitanja bila tako brojna na nekom od međunarodnih sastanaka na ovoj razini.

Vezani članci Curenje plina iz ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 će zauvijek biti neupotrebljivi? "Kritična infrastruktura je potencijalna meta" Ilustracija Ukrajini stiglo novo, moćno oružje: "Bit će dobro društvo HIMARS-ima. Hvala našim partnerima, nema milosti za neprijatelja"

"Imat ćemo čitav niz teških tema", upozorila je početkom tjedna njemačka kancelarka Angela Merkel, misleći pritom na summit čelnika dvadeset gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta koji se u petak i subotu održavaju u njezinu rodnom Hamburgu.

"Sigurno je da to neće biti sastanak G20 koji bismo mogli nazvati - "posao kao i obično", komentirao je za AFP izvor blizak njemačkim organizatorima, objasnivši da su, nakon dolaska na vlast Donalda Trumpa, karte ponovno promiješane.

G20, koji zapravo ima 19 zemalja jer je dvadeseta članica Europska unija, osnovan je 2008. i predstavlja dvije trećine svjetskog stanovništva i četiri petine svjetske trgovine. Članice su Sjedinjene Države, Kina, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Indija, Brazil, Italija, Kanada, Južna Koreja, Rusija, Australija, Meksiko, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija, Argentina i Južna Afrika.

Protiv struje

Sjedinjene Države idu protiv struje i protiv ostalih velikih zemalja, dovodeći u pitanje Pariške sporazume o klimatskim promjenama ili prijeteći protekcionističkim mjerama. Vrlo je čvrsto i njihovo stajalište u pogledu pitanja izbjeglica i migranata.

Američki predsjednik u utorak je telefonom razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel te joj je obećao kako će pomoći "da summit bude uspješan", objavila je Bijela kuća.

No, osim u pogledu borbe protiv terorizma, teme koja će sigurno imati konsenzus, čini se da će sve ostale biti vrlo "eksplozivne".

Njemačko predsjedništvo pitanje klimatskih promjena smatra prioritetnim te vjeruje da se mora usvojiti predviđeni "akcijski plan" kojim će se Pariški sporazum i konkretno primijeniti na razini članica G20. Ali teško da će se to dogoditi.

"Poznato nam je stajalište američke vlade i ne očekujemo da ono odjedanput nestane tijekom summita u Hamburugu", rekla je njemačka kancelarka.

Analitičari s oksfordske Katedre za ekonomiju izražavaju zabrinutost ukoliko "summit završi polarizacijom između Sjedinjenih Država i ostatka svijeta u borbi protiv klimatskih promjena".

Kada je posrijedi pitanje trgovine, Sjedinjene Države već su prijetile carinskim sankcijama Kini zbog uvoza jeftinog čelika iz te zemlje te sankcijama Njemačkoj, kada je posrijedi automobilska industrija. Svojedobno je Trump zaprijetio da će zaustaviti "prodaju milijuna njemačkih automobila u SAD-u".

Uz tradicionalne teme koje će obilježiti summit G20, njegov radni dio mogle bi još više otežati brojne krize u svijetu: rat u Siriji, napetosti u Zaljevu i na Kineskom moru, sjevernokorejska kriza i kao vrhunac - prvi susret u petak između Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

Washington ističe da bi želio "konstruktivniji" odnos s Moskvom. No odnosi između dviju zemalja na najnižoj su razini od pooštrenja sankcija Moskvi zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi i zbog napetosti u pogledu pitanja Sirije. Sastanak se, podsjećaju analitičari, održava i u sjeni američke istrage o ruskom utjecaju na Trumpove bliske suradnike.

Navedeno će se odvijati u osiguranoj zoni velikoga njemačkog grada, a izvan nje....

"Dobrodošli u pakao"

... a izvan nje deseci tisuća prosvjednika, sudeći po sloganu "Dobrodošli u pakao" sudionicima sastanka na vrhu obećavaju - velike probleme.

Organizatori očekuju da će se u Hamburgu tijekom održavanja summita okupiti više od 100.000 prosvjednika. Policija očekuje i između 7000 i 8000 ljevičarskih ekstremista od kojih se može očekivati nasilje. Dio bi ih, predviđa policija, mogao stići iz inozemstva.

Treba podsjetiti da je Hamburg povijesna kolijevka prosvjeda. Policija, koja je mobilizirala više od 20.000 svojih pripadnika, očekuje veliki prosvjed u četvrtak koji će se održati uz slogan "Dobrodošli u pakao". Obećanje je to i osuda nedjela čelnika grupe G20, poručili su njegovi organizatori.

Izolirani od gomile, savjetnici šefova država ili diplomatskim žargonom - njihovi šerpe, bdjet će do kasno u noć, nastojeći iznjedriti nacrt završne izjave te sačuvati obraz svojim pretpostavljenima.

A konačni rezultat mogao bi biti prilično šupalj. Jer, kako je istaknula njemačka kancelarka, "izvješća G20 morat će biti usvojena jednoglasno". (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju