Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Kaotično i bez cilja

G20: Slažu se da se ne mogu složiti oko Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja G20 su u Sankt Peterburgu mogli samo konstatirati svoje podjele u vezi s mogućom vojnom intervencijom u Siriji, nakon napetosti između Baracka Obame i Vladimira Putina.

Talijanski premijer Enrico Letta čija zemlja odbija bilo kakvu vojnu akciju bez mandata UN-a, izjavio je na Twitteru da je večera 'potvrdila podjele u vezi sa Sirijom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

>> Amerikanci presreli naredbu: Iran militantima u Iraku dao instrukcije za napad

Minimum oko kojega su se čelnici G20 uspjeli usuglasiti jest osuda kemijskog oružja.

Općenita osuda

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, među kojima Francuska, optužuju režim Bašara al-Asada zbog toga što je 21. kolovoza tim oružjem ubio stotine civila. No protivnici bilo kakve intervencije, ponajprije Rusija, ističu da su ga najvjerojatnije rabili i pobunjenici.

'Ipak, uporaba kemijskog oružja općenito je osuđena' na summitu, po francuskom diplomatskom izvoru. 'Neki se pitaju tko je upotrijebio kemijsko oružje. Putin nema odgovora na to pitanje. Kaže 'jedni ili drugi, zacijelo i jedni i drugi'', dodaje taj izvor.

A gospodarstvo...?

Putin, vjeran saveznik Damaska, odlučio je pretvoriti večeru koja se završila iza ponoći po mjesnom vremenu u govornicu na kojoj se otvoreno moglo iznositi mišljenja o sirijskoj krizi, bez nužnog usuglašavanja stajališta.

Rat u Siriji je zasjenio gospodarske teme o kojima se obično raspravlja na G20. U zadnjih nekoliko dana raste napetost između SAD-a i Rusije, uz prijetnje vojnom eskalacijom i diplomatske uvrede, usprkos hinjenoj srdačnosti u prigodi službenog rukovanja dvojice čelnika u Sankt Peterburgu.

Obama-Hollande-Erdogan

Obama je na susretu s japanskim premijerom Shinzom Abeom rekao da bi svjetski čelnici morali priznati kako 'uporaba kemijskog oružja u Siriji nije samo tragedija nego i gaženje međunarodnog prava koje se mora urediti'.

Francuski predsjednik Francois Hollande, također pristaša intervencije, razgovarao je s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, isto sklonim vojnoj opciji, koji gomila vojne snage na sirijskoj granici, po pisanju turskih glasila.

Kinesko 'jedino rješenje'

Kina, druga zemlja koja u UN-u blokira vojnu operaciju, dala je do znanja kako 'sadašnje stanje pokazuje da je političko rješenje jedini mogući put' u rješavanju krize.

Napetost raste s približavanjem 9. rujna, kada se američki kongresnici službeno vraćaju na posao i kada će se očitovati za ili protiv američkih udara. Istog dana, 9. rujna, sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mouallem bit će gost svog ruskog saveznika, Moskve.

Nejedinstvo europskih saveznika

Britanski premijer David Cameron rekao je da posjeduje nove dokaze o uporabi kemijskog oružja u Siriji. No Obama u vezi sa Sirijom ne može računati na jedinstvo europskih saveznika, budući da je samo Francois Hollande trenutačno spreman udariti na Damask.

Njemačka pak misli da se 'taj rat mora zaustaviti i to isključivo političkim sredstvima', rekla je kancelarka Angela Merkel koja ističe da se njezina zemlja 'nipošto neće priključiti vojnoj akciji'.

'Oružje nije rješenje'

Tijekom večere 'očitovala se velika europska solidarnost', po francuskom izvoru. Ministri vanjskih poslova EU-a sastat će se u petak i u subotu u Vilniusu kako bi pokušali pronaći zajedničko stajalište. U takvim prilikama bremenitim prijetnjama, UN i Sveta Stolica se zauzimaju za mirno rješenje.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je za večerom da 'sa svakim novim danom umiru nedužni ljudi. Doprema oružja ovoj ili onoj strani nije rješenje. Nema vojnog rješenja', istaknuo je. 'Političko rješenje je jedino kojim se može spriječiti krvoproliće', poručio je Ban u priopćenju iz UN-a. Prije večere je kratko razgovarao s Obamom koji je bio jako ozbiljan.

Pripreme za međunarodnu konferenciju o Siriji

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u četvrtak ruskog kolegu Sergeja Lavrova da se ubrzaju pripreme za međunarodnu konferenciju o Siriji, takozvanu Ženevu 2. Na terenu je direktorica za UN-ove humanitarne operacije Valerie Amos doputovala u četvrtak u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim dužnosnicima.

Teror za kraj

Na zapadu Damaska četiri su osobe poginule a šest je ranjeno u eksploziji autobombe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene