Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako Amerika napadne Siriju

Amerikanci presreli naredbu: Iran militantima u Iraku dao instrukcije za napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke obavještajne službe presrele su naredbu iranskog dužnosnika, koji daje instrukcije militantima u Iraku za napad na američke interese u Bagdadu, ako Obamina administracija pokrene napad na Siriju.

Najvjerojatnija meta militanata u Bagdadu bilo bi američko veleposlanstvo, ističu neimenovani američki dužnosnici, piše Wall Street Journal, a prenosi agencija Reuters. Ipak nejasni su detalji oko mogućih drugih meta napada militanata u iraku.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Ilustracija eskalacija sukoba Regija na rubu potpunog rata: Iran balističkim projektilima gađao ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji

>> Vrhovni vođa Irana: Amerika se vara u vezi sa Sirijom, ispaštat će zbog toga

Američka vlada jučer je objavila i priopćenje u kojem upozorava svoje građane da izbjegavaju sav osim 'najnužniji' put u Irak.

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresada podupru njegov plan za ograničeni napad na Siriju, kao odgovor na napad kemijskim oružjem na civile u Damasku, za kojeg SAD i zemlje Zapada krive isključivo sirijskog predsjednika Bašara ala Asada.

WSJ prenosi kako je poruka iranskog dužnosnika militantima u Iraku uhvaćena posljednjih dana te da navodno dolazi od vođe Qods jedinica Revolucionarne garde. Poruka je navodno bila upućena šijitskim militantima u Iraku koje Iran podupire. U poruci se militante upozorava da budu spremni na odgovor silom nakon početka američkog napada na Siriju.

State Department je u priopćenju upućenom građanima SAD-a o stanju u Iraku i putovanjima u tu zemlju, istaknuo kako tamo 'terorističke aktivnosti i sektaško nasilje i dalje postoje u mnogim područjima zemlje, na razini kakva nije viđena još od 2008. godine'.

'Mogućnost veleposlanstva da odgovori u slučajevima gdje su američki državljani u problemima, uključujući i uhićenja, izrazito je ograničena', dodaje se u priopćenju.

Oko svega navedenog američki State Department medijima nije htio dati bilo kakav komentar, a na istu šutnju mediji su naišli i u CIA-i.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene