Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudionici summita G20 odlučili su u četvrtak u Londonu da će znatno povećati sredstva za međunarodne financijske ustanove kako bi suzbili recesiju te da će objaviti popis poreznih rajeva, udarivši, po riječima britanskog premijera Gordona Browna, temelje 'novoga svjetskog poretka'.


Sve mjere koje je prihvatio G20 trebaju omogućiti da se do konca 2010. u svjetsko gospodarstvo ubrizga 5000 milijarda dolara, kako je rekao Brown. Čelnici najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju okupili su se kako bi se 'sučelili s najvećim izazovom s kojim se u današnje vrijeme suočava svjetsko gospodarstvo', po završnom priopćenju koje je puno agresivnije i konkretnije nego na većini takvih skupova. Oni su napose odlučili da će utrostručiti sredstva za Međunarodni monetarni fond (MMF) do 750 milijarda dolara, da će ovlastiti MMF da izda Specijalna prava vučenja (DTS) na 250 milijarda dolara i da prodaje zlato, što će ukupno iznositi 1100 milijarda dolara.

'Temelji novog svjetskog poretka'

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog napada na trojicu mladića priveden vukovarski gradski vijećnik. Suverenisti: "Je li to bilo politički motivirano ispitivanje" Ilustracija Napadnuta hrvatska misionarka: Provalnik je udario mačetom po glavi i ramenu

G20 će uz to 250 milijarda dolara namijeniti za potporu međunarodnoj trgovini. Povrh toga, OECD će odmah objaviti popis poreznih rajeva kako bi spriječio utaju poreza, kao što su zahtijevale Njemačka i Francuska. 'Prošlo je doba bankovne tajne', ističe se u priopćenju. Zemlje G20 k tomu su se dogovorile o provedbi 'novih pravila' o plaćama i nagradama direktora na svjetskoj razini.

Brown je napomenuo da su na summitu udareni temelji 'novoga svjetskog poretka' koji se rađa iz gospodarske krize te je izrazio zadovoljstvo što je osvanuo 'dan kad se svijet udružio u borbi protiv recesije'. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je da će se treći susret na vrhu G20 održati u rujnu u New Yorku, odmah nakon zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju