Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fujimori napustio Čile radi izručenja Peruu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori, kojega je čileanski Vrhovni sud u petak odlučio izručiti Peruu, napustio je u subotu ujutro Čile zrakoplovom peruanske policije kako bi u Limi bio izručen peruanskim vlastima.

Televizija je u subotu prikazala bivšega peruanskog predsjednika kako ulazi u zrakoplov peruanske policije gdje su ga čekali šef peruanske policije i šef Interpola u Limi. 

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Protesti protiv predsjednika Fujimoria (Foto: AFP) Vladin plan sterilizacije Bivši peruanski predsjednik optužen za teško kršenje ljudskih prava: Za njegove vladavine 300.000 ljudi prisilno sterilizirano

Čileanske vlasti predale su šezdesetdevetogodišnjeg Fujimorija na ulazu u zrakoplov, a njegov dolazak u Peru očekuje se u subotu poslije podne.

Nakon povratka u Peru Fujimori bi mogao biti osuđen na trideset godina zatvora zbog kršenja ljudskih prava tijekom borbe protiv maoističke skupine Svijetle staze, a tužiteljstvo ga tereti i za pronevjeru 15 milijuna dolara zbog čega mu prijeti i kazna od deset godina zatvora.

Fujimori je u Čileu boravio od studenoga 2005., a uhićen je na
temelju međunarodne tjeralice kad je u Čile doputovao iz Japana.

Peruanski predsjednik bio je u dva mandata od 1990. do 2000. godine, no njegova se vlada urušila zbog golemih korupcijskih skandala, nakon čega je pobjegao u Japan i zatražio azil.

Fujimori je u egzilu u Tokiju proveo pet godina, nakon što ga je 2000. peruanski parlament smijenio. 

U Čile je otputovao u studenom 2005., a čileanske su ga vlasti uhitile na temelju zahtjeva Perua. 

Nakon šest mjeseci pušten je na slobodu pod uvjetom da ne napušta Čile do rješavanja sudskog procesa temeljem zahtjeva Perua za njegovim izručenjem.

Čileanski Vrhovni sud u petak je odlučio izručiti Fujimorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene