Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Limi je puđenje bivšem peruanskom predsjedniku Albertu Fujimoriju, optuženom za kršenje ljudskih prava. Bivši je predsjednik čekao početak procesa od 22. rujna, kada ga je Peruu izručio Čile.


Bivši predsjednik Fujimori (1990-2000.), japanskog je podrijetla i u sedam godina koliko je izbjegavao ruci pravde boravio je i u Japanu, a ostavku je podnio nenadano, telefaksom iz inozemstva 2000. godine, što su mnogi protumačili kao kukavičluk jer je pobjegao pod pritiskom optužbi za korupcijske skandale.

Vezani članci Lilia Paredes, buduća prva dama Perua - 3 Filmska priča budućeg predsjednika i prve dame: Živjeli su u skromnom selu, u jednom od najsiromašnijih dijelova zemlje, a sada su došli na čelo države Slika nije dostupna Češka i SAD prepiru se zbog ljudskih prava

Fujimori je prvenstveno optužen kao idejni začetnik pokolja koje je 1991. i 1992. počinio eskadron smrti nad 25 osoba, ali odgovara i za otmicu te uhićenje jednoga novinara i jednog poduzetnika, što su izvele obavještajne službe, te za korupciju.
Lokalni tisak naziva suđenje bivšem moćnome čovjeku
Perua 'povijesnim'. Fujimori je danas 69-godišnjak koji je 90-ih godina poveo nemilosrdnu borbu protiv maoističkog gerilskog pokreta Svjetle staze, a u okviru te borbe izvedeni su i pokolji za koje mu se sudi.

Desetgodišnja Fujimorijeva vladavina bila je u najmanju ruku sporna jer je riječ o čovjeku kojega su smatrali hladnim, proračunatim političarem opsjednutim moći, enimgatičnom osobom koja je ipak stekla i brojne simpatije.

Naime, u deset godina na vlasti (1999-2000.), zajedno sa svojim glavnim saveznikom - oružanim snagama, Fujimori je čvrstom rukom vodio rat protiv gerile, a istodobno pokretao velike poslove u korist zapošljavanja siromašnih.

Jedan od najbližih Fujimorijevih suradnika, Vladimiro Montesinos, poznat kao 'andski Raspućin', bio je siva eminencija režima. 

Montesinos je vodio obavještajne službe, a danas služi 20-godišnju zatvorsku kaznu jer je ispleo korupcijsku mrežu i krijumčario oružje.