Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poraženi u Siriji, vraćaju se u Rusiju

FSB razotkrio ćeliju Islamske države u pripremi atentata

Uhićeni džihadist (Foto: AFP)
Uhićeni džihadist (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruske sigurnosne službe (FSB) objavile su u petak da su razotkrile ćeliju džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS) koja se pripremala ovih dana izvesti atentate u Sankt Peterburgu, drugom najvećem gradu u toj zemlji.

"FSB je u Sankt Peterburgu okončao ilegalne aktivnosti tajne ćelije pripadnika IS-a koja se pripremala izvesti atentate 16. prosinca", objavile su sigurnosne službe u priopćenju koje je prenijela agencija RIA Novosti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

Skupina je planirala "samoubilački napad" kao i "ubojstva i eksplozije na vrlo posjećenim mjestima" u bivšoj ruskoj prijestolnici, navodi se u priopćenju.

Ukupno je sedam pripadnika ćelije IS-a uhićeno u operaciji koju su u srijedu i četvrtak izvele snage reda, dodaje se.

Policija je zaplijenila "mnogo eksploziva koji služi za izradu eksplozivnih naprava, automatskog oružja i streljiva, te knjige ekstremističkog sadržaja", dodaje se.

Aleksander Bortnikov u utorak je naveo da strahuje od dolaska na ruski teritorij džihadista koji su se borili u Siriji gdje je IS poražen zahvaljujući ruskoj vojnoj potpori režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

FSB je u utorak objavio da je uhitio tri navodna pripadnika IS-a podrijetlom iz središnje Azije, a koji su optuženi da su pripremali samoubilačke napade u Moskvi za Novu godinu i tijekom kampanje za predsjedničke izbore zakazane za ožujak.

FSB navodi da se gotovo 2900 ruskih džihadista, uglavnom iz nestabilnih muslimanskih republika na Kavkazu, borilo u Iraku i Siriji. Toj brojci pridodaje više tisuća boraca iz središnje Azije koji žive u Rusiji, gdje su velika dijaspora.

U Rusiji je ove godine počinjeno nekoliko napada, a među njima na podzemnu željeznicu u Sankt Peterburgu u travnju u kojem je ubijeno 14 osoba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene