Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zatvor koji će odabrati austrijski monstrum koji je zatočio i silovao svoju kćer 24 godine, Josef Fritzl, kao mjesto u kojem će služiti kaznu doživotnog zatvora, najvjerojatnije će biti Garsten, jedan od najmodernijih zatvora u Austriji, samo 30-ak minuta vožnje od grada Amstettena u kojem je počinio zločine.


Josef Fritzl osuđen prošli tjedan za ubojstvo, silovanje, ropstvo, prisilu i incest, u skladu s austrijskim zakonima ima slobodu izabrati između tri zatvora koja nude specijalne odjele za 'psihološke slučajeve' u kojem će služiti kaznu, piše Telegraph. Prema riječima njegova odvjetnika Rudolfa Mayera, odabrat će Garsten, bivši samostan, 30-ak minuta vožnje od svoje kuće u gradiću Amstettenu u kojem je bio zarobio svoju kćer i djecu koju je imao s njom.

Vezani članci Vlado Jukić (Foto: Igor Kralj/Pixsell) Umro istaknuti hrvatski psihijatar i dugogodišnji ravnatelj Klinike Vrapče, Vlado Jukić Milan Kujundžić (Foto: Pixsell, Nikola Čutuk) Djecu vežu i drže zatvorene na psihijatriji: "Upozorili smo Ministarstvo još prije dvije godine, nitko nije odgovorio''

>> Fritzl proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu u psihijatrijskoj ustanovi

U Garstenu će moći usavršavati svoj engleski ili učiti druge strane jezike, kao i zborsko pjevanje ili će trenirati u teretani koja je bolje opremljena od mnogih hotelskih. Kao zatvoreniku, na raspolaganju će mu biti mnoštvo hobija i zabave, uključujući tenis, pikado ili satovi slikanja. Zatvor koji je okružen prirodom, smatra se jednim od najboljih zatvora u Austriji, a zatvorenici na raspolaganju imaju svjetlo i svježi zrak kojih je sam Fritzl svoje žrtve lišavao. Inženjer koji bi na uvjetnu mogao biti pušten za 15 godina, moći će uživati i u jednoj od najvećih zatvorskih knjižnica u Austriji.

Nagodio s za bolji zatvor, nije htio postati 'šnicl'

Vjeruje se da je Fritzl priznao svoje zločine kako bi se mogao nagoditi s tužiteljstvom da kaznu služi u zatvoru po svom izboru, a sve zbog prijetnji najpoznatijeg austrijskog kanibala koji je govorio da će Fritzla pojesti ukoliko kaznu budu služili u istoj instituciji. Fritzl tvrdi da je priznao sve, nakon što je vidio svjedočanstvo svoje kćeri Elisabeth i shvatio da se 'ponašao bolesno'. Ali sumnja se da se priznanje dogodilo upravo zbog prijetnje da će ga kanibal Robert Ackermann pretvoriti u 'Fritzla šnicla'. Njegovi su ga odvjetnici upozorili da ukoliko ne prizna sve točke optužnice, sud će ga poslati da kaznu služi u umobolnici Goellersdorf u kojoj je smješten Ackerman koji se hvalio kako će pojesti Fritzla 'kao da je šnicl'.

>> Beskućnik kanibal pojeo svog cimera?

'Ljudi koji su zatvoreni zbog zlostavljanja djece uvijek loše prođu u zatvoru. Ostali zatvorenici Fritzla su zvali i 'Sotono, izađi da se igramo', a sada mu govore da će ga pojesti kanibal', rekao je jedan čuvar u zatvoru u kojem je smješten monstrum. Fritzl je i sam čitao u novinama kako je Ackermann, koji prezire pedofile i silovatelje obećao da će ga skuhati živoga, a čuvari će se praviti da nisu ništa vidjeli. Austrijski kanibal imao je 19 godina kada je pojeo mozak 49-godišnjeg Josefa Schweigera, nakon što mu je razbio lubanju.