Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija je davno izgubila Kosovo i sada nije u prilici da bira između Kosova i članstva u EU nego između Europe i izolacije, rekao je Daniel Fried, pomoćnik američke državne tajnice Condoleezze Rice za Europu i Euroaziju.


"Ukidanjem autonomije Kosova i njegova vodstva, te nečuvenom Miloševićevom tiranijom protiv kosovskih Albanaca Srbija je izgubila priliku da zadrži Kosovo", rekao je Fried u razgovoru, dodajući da je u spomenuto vrijeme djelovao kao američki diplomat u Beogradu, pa stvari dobro poznaje.

Vezani članci Pucnjava na Kosovu Pucnjava na Kosovu: Muškarac pobjegao iz policijske postaje, policijac ga ranio u rame Slika nije dostupna Američki dužnosnik naznačio odgodu nezavisnosti za Kosovo

"Srbi se sada ponašaju kao da povijesti nije ni bilo i žele da svijet kao i oni pati od povijesne amnezije, No, povijesne činjenice nisu lijepe. Srbi su Kosovo izgubili 1999. godine i to ne zbog Tadića ili Koštunice nego zbog Miloševića", kazao je on.

"Srbija ima europsku budućnost ako je odluči iskoristiti. Srbija ne bira između EU-a i Kosova nego između Europe i izolacije. Činjenica je da nisu u poziciji birati tako da zadrže Kosovo. Kosovo su već izgubili prije višđe godina i ljudima bi netko to morao reći", rekao je Fried za ljubljanski "Dnevnik". 

>> SAD i Njemačka dogovorile priznanje Kosova

Fried je kao nerealistična ocijenio mišljenja da bi novi pregovori između Prištine i Beograda mogli dati drukčiji rezultat, rekavši da su takva nastojanja postojala, ali da je Beograd odbijao kompromisna rješenja.

"Trojka je pokušala sve, nudilo se i konfederaciju, ali Srbija je to odbila. O tome možete pitati i pregovarača iz Europske unije - nema (drugog) rješenja", rekao je Fried, potvrđujući da američka administracija ustraje na implementaciji Ahtisaarijeva plana.

On je dodao da o statusu Kosova treba donijeti odluku, te da je to odlična prilika za Sloveniju kao predsjedavajuću EU-a s obzirom da njeno znanje iz regije može omogućiti jedinstveno odluku država-članica.