Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U svijetu je prošle godine zabilježen primjetan pad političkih sloboda i građanskih prava, osobito u Južnoj Aziji, dok je Hrvatska zadržala mjesto među slobodnim državama svijeta, ocjenjuje danas Freedom House u godišnjem izvješću.


Najprimjetniji pad globalnih sloboda bilježi se u Južnoj Aziji, a značajan je i u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, Bliskog istoka te sjeverne i subsaharske Afrike, piše u izvješću američka nevladina organizacija Freedom House,
organizacije za promicanje demokracije sa sjedištem u Washingtonu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ženama su i dalje uskraćene temeljne slobode' Slika nije dostupna Hrvatska u regiji bilježi najveći pad slobode medija

Hrvatska je dobila ocjenu 2 i za poštivanje političkih prava i
građanskih sloboda i među 90 je zemalja koje imaju status slobodne zemlje, kao i 2006., stoji u izvješću.

Stupanj poštivanja političkih prava i građanskih sloboda ocjenjuje se ljestvicom od 1 do 7, s time da je 1 najviša, a 7 najniža ocjena.

Rezultati istraživanja za 2007. također pokazuju da poštivanje
političkih prava i građanskih sloboda u svijetu pada drugu godinu zaredom, prvi put u posljednjih 15 godina.

U skupini slobodnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, ukupno je 90 država ili 47 posto svjetske populacije. Broj zemalja koje Freedom House ocjenjuje kao djelomično slobodne iznosi 60 ili 18 posto svjetskog stanovništva, a u kategoriji neslobodnih su 43 zemlje ili 36 posto globalne populacije.

Od susjednih zemalja, Slovenija je ocijenjena ocjenom 1 i po
poštivanju političkih prava i građanskih sloboda, BiH sa 4 odnosno 3 te je svrstana u skupinu djelomično slobodnih zemalja, a Srbija 3 i 2 pa spada u slobodne zemlje.