Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Freedom House: Pad građanskih prava u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svijetu je prošle godine zabilježen primjetan pad političkih sloboda i građanskih prava, osobito u Južnoj Aziji, dok je Hrvatska zadržala mjesto među slobodnim državama svijeta, ocjenjuje danas Freedom House u godišnjem izvješću.

Najprimjetniji pad globalnih sloboda bilježi se u Južnoj Aziji, a značajan je i u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, Bliskog istoka te sjeverne i subsaharske Afrike, piše u izvješću američka nevladina organizacija Freedom House,
organizacije za promicanje demokracije sa sjedištem u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija 15.000 eura odštete Hrvatska izgubila spor u Strasbourgu: Zatvorenika pretukli policajci, držali ga u gumenjari, vezali ga lisicama i remenjem Slika nije dostupna Slabiji od susjeda Hrvatska tek 85. po slobodi medija u svijetu

Hrvatska je dobila ocjenu 2 i za poštivanje političkih prava i
građanskih sloboda i među 90 je zemalja koje imaju status slobodne zemlje, kao i 2006., stoji u izvješću.

Stupanj poštivanja političkih prava i građanskih sloboda ocjenjuje se ljestvicom od 1 do 7, s time da je 1 najviša, a 7 najniža ocjena.

Rezultati istraživanja za 2007. također pokazuju da poštivanje
političkih prava i građanskih sloboda u svijetu pada drugu godinu zaredom, prvi put u posljednjih 15 godina.

U skupini slobodnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, ukupno je 90 država ili 47 posto svjetske populacije. Broj zemalja koje Freedom House ocjenjuje kao djelomično slobodne iznosi 60 ili 18 posto svjetskog stanovništva, a u kategoriji neslobodnih su 43 zemlje ili 36 posto globalne populacije.

Od susjednih zemalja, Slovenija je ocijenjena ocjenom 1 i po
poštivanju političkih prava i građanskih sloboda, BiH sa 4 odnosno 3 te je svrstana u skupinu djelomično slobodnih zemalja, a Srbija 3 i 2 pa spada u slobodne zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene