Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Belgija mora provesti istinsku reformu države, suglasan je frankofoni i flamanski tisak nakon što je prošlog tjedna čelnik vodeće flamanske stranke, demokršćanin Yves Leterme, odustao od pokušaja formiranja vladu.


'Potreban je institucionalni veliki prasak', piše briselski frankofoni dnevnik Le Soir i ne navodi kakve reforme treba provesti.

Vezani članci Posljedice poplava u Erfstadtu kod Kölna Zastrašujuće fotografije nakon poplava u Njemačkoj obilaze svijet: Područje oko Kölna doslovno progutala bujica Slika nije dostupna Belgijski kralj prihvatio ostavku premijera

Belgijski kralj Albert II. prihvatio je u subotu odluku kandidata za premijera, Letermea, da odustane od formiranja vlade nakon što s frankofonim strankama nije uspio dogovoriti reforme institucija u cilju veće autonomije Flamanaca.

Flamanski ugledni dnevnik De Standaard zagovara da se prije reforme provede 'temeljita rasprava o reformi' državnih institucija. 

Frankofoni tisak kritizira demokršćanina Leterma jer je pokušavao stvoriti vladu nastojeći pronaći najmanji mogući kompromis, u čemu je izgubljeno šest mjeseci, a flamanski tisak odgovornost za neuspjeh prebacuje i na frankofone stranke.

Belgija je bez vlade gotovo šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora, a tekuće poslove vodi bivša vlada.

Stoga tisak obiju belgijskih zajednica sugerira da zemlju iz krize može izvući dosadašnji premijer, flamanski liberal Guy Verhofstadt.

'Guy Verhofstadt, kraljev adut', piše na naslovnici Le Soir, a
popularni flamanski Het Laatste Nieuws naslovljuje Verhofstadtovu fotografiju 'Kraljev mehaničar'.

Flamanci čine 60 posto stanovništva Belgije, gospodarski su jači i razvijeniji i njihovi rastući zahtjevi za neovisnošću od frankofonih Valonaca, bude strah od raspada kraljevstva osnovanog 1830.