Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prekid vatre u istočnoj Ukrajini se od 1. rujna općenito poštuje, što daje nade za daljnji napredak u rješavanju tog sukoba, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova Ukrajine, Rusije i Francuske u Berlinu.


Tijekom sastanka u subotu navečer koji je trajao tri i pol sata ministri su, ocijenio je Steinmeier, "postigli napredak u nekim ključnim stvarima". Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je govorio da se uoči summita čelnika četiriju zemalja 2. listopada u Parizu na sastanku u Berlinu ušlo u "važnu fazu", istaknuvši da je sada bitno da se održe postojeći dogovori.

Vezani članci Slika nije dostupna Napokon pravi prekid vatre: 24 sata u Ukrajini bez ispaljenog metka Slika nije dostupna Rusija traži da SAD 'urazumi' Kijev

Prema Steinmeieru, postoje dobri izgledi da se potpiše konkretni sporazum o povlačenju oružja s linije razgraničenja, a postoji i dogovor o početku rada na uklanjanju mina.

PROJEKT KOJI UPUĆUJE NA DUGOROČNI SUKOB? Rusija gradi novu vojnu bazu

Što se izbora tiče, i na tom je području vidljiv pomak, no još uvijek postoje "poteškoće i sporna pitanja". Očekuje se da bi se sporazum iz Minska o prekidu vatre, potpisan 1. veljače u glavnom gradu Bjelorusije, mogao u potpunosti provesti do kraja godine.

Na sastanku su sudjelovali i ukrajinski ministar Pavlo Klimkin i francuski ministar Laurent Fabius. Sporazumom se traži potpuni prekid neprijateljstava, povlačenje oružja velikog kalibra na 50 kilometara od linije razdvajanja ukrajinskih snaga i pobunjenika, kao i da se Ukrajini prepusti puni nadzora nad njezinom istočnom granicom s Rusijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook