Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevezen u bolnicu

Francuz ostao 16 sati zarobljen u prevrnutoj jedrilici: "Njegovo preživljavanje bilo je na granici nemogućeg"

Spašavanje Francuza
Spašavanje Francuza Foto: Screenshot/Twitter
62-godišnji Francuz preživio je 16 sati na moru koristeći mjehur zraka koji se stvorio u njegovoj jedrilici nakon što se prevrnula.

12-metarska jedrilica Jeanne Solo Sailor, koja je isplovila iz portugalske prijestolnice Lisabona, poslala je signal za pomoć u ponedjeljak u 20:23.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih Ilustracija Teška nesreća Lavina u Švicarskoj odnijela tri života: Ne zna se ima li i nestalih

Plovilo se tada nalazilo u Atlantskom oceanu, 22,5 kilometara od otočja Sisargas, u blizini španjolske Galicije.

Španjolska obalna straža pronašla je prevrnutu jedrilicu, ali je more bilo previše nemirno da bi krenuli u akciju spašavanja - pa je 62-godišnjak morao čekati do jutra.

"Njegovo preživljavanje bilo je na granici nemogućeg", rekli su ronioci obalne straže.

U potragu krenuli ronioci

Spasilački brod s pet ronilaca i tri helikoptera krenuo je u potragu i spašavanje 62-godišnjeg Francuza nakon što su to dozvolili vremenski uvjeti, piše BBC.

Ronilac je vitlom spušten na trup broda kako bi pronašao Francuza i provjerio u kakvom je stanju, a jedriličar mu je udarcima signalizirao gdje se nalazi ispod prevrnutog broda.

More je u noći na utorak bilo vrlo nemirno, pa je spasilačka ekipa na brod pričvrstila balone koji će plovilo držati čvršće na površini do jutra.

Nakon što im je vrijeme omogućilo kretanje u akciju spašavanja, dva ronioca zaronila su ispod jedrilice.

Bio u odijelu za preživljavanje

62-godišnjaka su pronašli u odijelu za preživljavanje, uronjenog u vodu do koljena. Skočio je tada u ledenu vodu i zaronio ispod jedrilice prema površini mora.

U tvitu je španjolsko Društvo za pomorsku sigurnost i spašavanje napisalo: "Svaki spašeni život naša je najveća nagrada".

 

Vicente Cobelo, član obalne straže, rekao je da je muškarac nosio zaštitno odijelo od neoprena i sam je skočio u ledenu vodu i ronio ispod jedrilice prema površini.

 

"Na vlastitu inicijativu skočio je u vodu, a ronioci su mu pomogli da izroni do površine jer mu je bilo teško izaći u odijelu", rekao je Cobelo.

Prevezen je u bolnicu i brzo otpušten jer je pregledom utvrđeno da nema ozljeda.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene