Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijena žalba

Francuski sud potvrdio doživotnu kaznu Šakalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carlos Šakal, nekoć najtraženiji svjetski terorist, izgubio je žalbu na presudu za teroristički napad u Francuskoj prije 30 godina, nakon što mu je sud u Parizu potvrdio doživotnu kaznu zatvora.

Venezuelanac (61), pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, žalio se na presudu izrečenu u prosincu 2011. za četiri odvojena napada na dva vlaka, željezničku postaju i ulicu u Parizu u kojima je poginulo 11, a ranjeno 150 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo

>> Carlos Šakal osuđen na još jednu doživotnu kaznu

Sud je u žalbenom postupku također odlučio da mora odslužiti najmanje 18 godina od dodjeljene doživotne kazne.

Prije izricanja presude, marksistički militant koji je postao simbol hladnoratovskog protuimperijalizma održao je četverosatni monolog u kojem se dotaknuo brojnih pitanja, od američke vanjske politike do baskijskog separatizma i Hezbolaha.

'Cijeli sam se život borio protiv terorista. Mi nismo teroristi, mi smo borci za slobodu!', rekao je Ramirez.

Ramirez, koji od 1997. već služi kaznu doživotnog zatvora za ubojstvo dva francuska policajca i njihova informatora 1975., postao je slavan kada je iste godine zatočio ministre OPEC-a u Beču u ime borbe za slobodu Palestinaca. Nakon toga se prometnuo u međunarodnog plaćenog ubojicu uživajući zaštitu zemalja sovjetskog bloka.

Ramirez niječe odgovornost za četiri teroristička napada 1982. i 1983. i tvrdi da se dokazi protiv njega temelje na krivotvorenim dokumentima istočnoeuropskih tajnih službi.

Tužitelji tvrde da su bombaški napadi na dva vlaka, željezničku postaju u Marseillesu i parkirane automobile u Parizu bili Ramirezov odgovor na uhićenje dvoje članova njegove bande, uključujući i njegovu ljubavnicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene