Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski senat prihvatio je u petak nepopularnu reformu mirovinskog sustava, no sindikati koji se protive podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu najavili su da će nastaviti borbu.


Zakonski prijedlog o reformi, za koji se izjasnilo 177, a usprotivila 153 senatora, predviđa da Francuzi rade dvije godine više za svoje mirovine. Prihvaćanje u senatu znači da bi taj prijedlog trebao brzo postati zakon nakon potpisa zajedničkog parlamentarnog i ustavnog vijeća na konačan tekst. 'Nećemo ostati velik narod držeći se simbola prošlosti', rekao je Eric Woerth, ministar rada zadužen za donošenje reforme, u govoru u senatu prije glasovanja.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima i s dječjim doplatkom, dogovorena cijena struje i plina... Slika nije dostupna HUS traži promjene u mirovinskom sustavu

Šest glavnih francuskih sindikata pozvalo je na još dva dana prosvjeda 28. listopada i 6. studenog, pokazujući svoju odlučnost da nastave borbu protiv reforme. 'Prosvjedi se na zaustavljaju, samo se razilazimo u mišljenju kako nastaviti', rekao je za radio RMC Jean-Claude Mailly, čelnik radikalnijeg sindikata Force Ouvriere.

'Mi još mislimo da demonstracije nisu dovoljne... Moramo pojačati..., treba nam jak dan štrajkova u javnom i privatnom sektoru', rekao je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju