Macron i May (Foto: AFP)
Macron i May (Foto: AFP) Foto: Afp

U petak predvečer, prvog dana odmora na Azurnoj obali, Emmanuel Macron je primio Theresu May kako bi razgovarali o francusko-britanskim odnosima dok pregovori o istupanju Britanije iz Europske unije stoje na mjestu.


Britanska premijerka Theresa May je prvi visoki gost kojeg francuski predsjednik Emmanuel Macron prima u tvrđavi Bregancon, ljetnoj rezidenciji francuskih predsjednika, kamo je Macron stigao oko 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu i gdje će ostati dva tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel pozdravila nove britanske prijedloge o Brexitu: "Ostajemo Europljani, čak i ako nismo u istoj Europskoj uniji" Emmanuel Macron (Foto: AFP) Macron najavio "pravila" za islam: "Nema razloga imati više problema s islamom nego s drugim religijama"

Jedan sat nakon njega došla je britanska premijerka koja se vraća s odmora u Italiji, javlja AFP.

Oko 18.15 dvoje čelnika su se susreli u dvorištu tvrđave. Uz njih je bilo po troje diplomata, među kojima i veleposlanici dviju zemalja.

Kako navodi Elizejska palača, na tom neslužbenom susretu koji je trajao oko 1.45 sati, nisu razgovarali o pregovorima o Brexitu, nego o budućim vezama Pariza i Londona.

Zatim su se pridružili supružnicima Brigitte i Philipu na "prijateljskoj" večeri u vrtu rezidencije koju britanska premijerka treba napustiti nakon večere.

Britanska premijerka treba iznijeti Macronu "stajalište Londona u pregovorima o Brexitu i o budućim vezama s EU-om", objavila je Elizejska palača uoči susreta. Nakon razgovora nisu predviđene nikakve izjave: "Pariz ne želi zamijeniti Michela Barniera koji vodi proces" i kojeg je Europska unija zadužila da pregovara s Londonom, istaknuo je ured francuskog predsjednika.

May treba s Macronom razgovarati i o bijeloj knjizi koju je London objavio u srpnju, s prijedlozima za definiranje veza EU-a i Velike Britanije. (Hina)