Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u petak Jeana Castexa, visokog dužnosnika zaduženog za strategiju izlaska zemlje iz karantene, novim premijerom u najavljenom preustroju kabineta.


Castex će dobiti mandat za sastavljanje nove vlade, kratko je priopćila Elizejska palača. Castex na funkciji premijera mijenja Edouarda Philippea, koji je u petak odstupio s te pozicije.

Vezani članci Ulična umjetnost Vandalizam ili umjetnost? Crtanjem po fasadama uljepšava ulice, pogledajte neke od genijalnih radova Benjamin Griveaux Zbog skandala s intimnom videosnimkom Macronov kandidat povukao se iz utrke za gradonačelnika Pariza

Macron je još sredinom lipnja objavio da želi reformirati svoj predsjednički mandat. Kada se događa preustroj vlade u Francuskoj, premijer podnosi ostavku uoči novih imenovanja.

Macron se odlučio za promjenu nakon što je njegova centristička stranka ostvarila slab rezultat na nedavno održanim lokalnim izborima.

Na izborima su ojačali zeleni, a pokazalo se da Macron ima problema s privlačenjem lijevih birača.

Jedina svijetla točka izbora za Macrona bila je Philippeova pobjeda u gradu Le Havreu. Macron se želi repozicionirati 21 mjesec prije novih predsjedničkih izbora, navode njegovi bliski saveznici.