Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u petak Jeana Castexa, visokog dužnosnika zaduženog za strategiju izlaska zemlje iz karantene, novim premijerom u najavljenom preustroju kabineta.


Castex će dobiti mandat za sastavljanje nove vlade, kratko je priopćila Elizejska palača. Castex na funkciji premijera mijenja Edouarda Philippea, koji je u petak odstupio s te pozicije.

Vezani članci Štrajk protiv mirovinske reforme u Francuskoj (Foto: AFP) - 4 Masovni prosvjedi više od 500.000 ljudi u Francuskoj protiv mirovinske reforme: Privedeni deseci prosvjednika Emmanuel Macron (Foto: AFP) Macron čuo brige Francuza, ali zadržava smjer reformi: Obećao smanjenje poreza na dohodak

Macron je još sredinom lipnja objavio da želi reformirati svoj predsjednički mandat. Kada se događa preustroj vlade u Francuskoj, premijer podnosi ostavku uoči novih imenovanja.

Macron se odlučio za promjenu nakon što je njegova centristička stranka ostvarila slab rezultat na nedavno održanim lokalnim izborima.

Na izborima su ojačali zeleni, a pokazalo se da Macron ima problema s privlačenjem lijevih birača.

Jedina svijetla točka izbora za Macrona bila je Philippeova pobjeda u gradu Le Havreu. Macron se želi repozicionirati 21 mjesec prije novih predsjedničkih izbora, navode njegovi bliski saveznici.