Edouard Philippe
Edouard Philippe Foto: Afp

Francuski premijer Edouard Philippe podnio je u petak ostavku, nakon što je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron najavio da želi zacrtati "novi put s novom ekipom", čime je nagovijestio da će doći do preustroja vlade.


U priopćenju iz Elizejske palače navodi se da će Philippe voditi vladu do imenovanja novog kabineta. Do ostavke je došlo uoči reorganizacije vlade koju je najavio predsjednik Emmanuel Macron.

Ostavke su podnijeli i svi ministri u Philippeovoj vladi.

Očekuje se da će Macron već danas imenovati novog premijera koji će formirati novu vladu, piše Telegraph. Novi francuski premijer biti će imenovan u nekoliko idućih sati, najavila je Elizejska palača.

Kao moguće nasljednike Philippea francuski mediji navode razna imena. Lokalni list Ouest-France spominje glavnog pregovača o Brexitu, Michela Barniera.

Nagađalo se da bi Philippea mogao naslijediti i bivšiu ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian. Osim njih dvojice, spominju se Florence Parly, ministar obrane i Jean Castex, konzervativni gradonačelnik Pradesa na jugu Francuske.

Macron je još sredinom lipnja objavio da želi reformirati svoj predsjednički mandat. Kada se događa preustroj vlade u Francuskoj premijer podnosi ostavku uoči novih imenovanja, ali svejedno može ponovno biti imenovan premijerom. Za sada nije jasno hoće li Philippe biti na čelu nove vlade.

Stranka izgubila na lokalnim izborima

Macron se odlučio za promjenu nakon što je njegova centristička stranka ostvarila slab rezultat na nedavno održanim lokalnim izborima. Na izborima su ojačali zeleni, dok se pokazalo da Macron ima probleme s privlačenjem lijevih birača.

Jedina svijetla točka izbora za Macrona bila je Philippeova pobjeda u gradu Le Havreu. Macron se, 21 mjesec prije novih predsjedničkih izbora, želi repozicionirati, navode njegovi bliski saveznici.

Riskantna bi bila zamjena Philippea, koji je popularniji od predsjednika, tvrde politički analitičari. Premijer je pokazao da je lojalan Macronu tijekom dugotrajnih prosvjeda žutih prsluka, ali se govori da bi, zbog svoje popularnosti, mogao biti potencijalni protukandidat Macronu 2022.

Međutim, ako bi Philippe ponovno postao premijer, Macron bi ostavio dojam da je preslab, zbog čega ne može dopustiti odlazak premijera te da njegova mlada stranka nema kadrove za potpunu promjenu vlade. Prema neimenovanom izvoru na koji se poziva Reuters, Edouard Philippe neće biti ponovno imenovan premijerom.