Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuski ministar tvrdi

NAKON OBJAVE DOKUMENATA 'Obustava pregovora o TTIP-u je najvjerojatnija opcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski ministar trgovine Matthias Fekl izjavio je u utorak da je sada vjerojatna obustava trgovinskih pregovora između Europske unije i Sjedinjenih Država.

Pregovarači pokušavaju postići sporazum prije odlaska američkog predsjednika Baracka Obame s dužnosti u siječnju, ali i dalje ima spornih pitanja, od standarda sigurnosti hrane do potpore malim poduzećima.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika

Francuska je posebice glasna zbog, kako to ona vidi, nedostatka pomaka na američkoj strani.

"S obzirom na pristup koji danas poduzimaju Sjedinjene Države, (obustava pregovora) je najvjerojatnija opcija", rekao je Fekl za radio Europe 1.

Fekl je izjavio u travnju da pregovore treba prekinuti u slučaju nedostatka daljnjeg napretka.

Njegova posljednja izjava došla je dan nakon što je Greenpeace pozvao na zaustavljanje pregovora zbog bojazni da bi taj sporazum ugrozio sigurnost hrane. Kako bi poduprla tu tvrdnju, organizacija je objavila veliki dio dokumenata iz povjerljivih pregovora između EU-a i Sjedinjenih Država o Translanatskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP).

Greenpeace tvrdi da SAD želi oslabiti europska ograničenja u vezi s genetski modificiranim organizmima i hormonski tretiranim mesom te da Amerikanci žele da Europljani odustanu od tzv. "načela opreza", koje obvezuje zakonodavce na oprez u svim slučajevima kada postoje znanstvene sumnje oko prikladnosti nekog proizvoda za ljudsko zdravlje.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem odbacila je te optužbe, ističući da dokumenti koji su procurili odražavaju pregovaračka stajališta EU-a i SAD-a, a ne konačni dogovor te da nije čudno da dvije strane imaju različita mišljenja.

Bijela kuća priopćila je u ponedjeljak da nema komentara oko objave dijela dokumenata iz pregovora o TTIP-u, ali da objava neće pregovore skrenuti sa zadanog pravca.

TTIP ima za cilj ima stvaranje najveće zone slobodne trgovine na svijetu s 800 milijuna stanovnika.

Brojni protivnici toga sporazuma pribojavaju se da će taj sporazum sniziti dosegnute standarde i ići na ruku velikim korporacijama, a na štetu potrošača i nacionalnih vlada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene