Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre kritike ljubitelja životinja

Francuski slučaj Medo: Gradonačelnik odlučio kazniti vlasnike pasa koji laju

Pas (Foto: Getty Images)
Pas (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Gradonačelnik Feuquièresa na sjeveru Francuske izdao je zabranu pretjeranog lajanja pasa kako bi pokušao smanjiti buku koju stvaraju psi. Tako će se od ponedjeljka vlasnike pasa u Feuquièresu moći kazniti novčanom kaznom od 68 eura za ''produljeno ili kontinuirano lajanje''.

Gradonačelnik Feuquièresa Jean-Pierre Estienne kazao je da je zabrana odgovor na pse koje laju ''po cijeli dan i noć'' i tako stvaraju ''nepodnošljivu situaciju'' u gradu, piše BBC.

Pročitajte i ovo Pitbuli napali dijete tragedija u Italiji Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječaka dok se igrao u dvorištu: Majka ga je pokušala spasiti, nju su izgrizli Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja

Njegovu odluku oštro kritiziraju aktivisti za prava životinja, a gradonačelnik je rekao da se neće kažnjavati svaki lavež.

Ranije ovog mjeseca mjesno vijeće je zabranilo da se pse ostavlja u zatvorenim prostorima bez vlasnika u blizini koji bi mogli prekinuti pseći lavež.

Psi koji ipak vole više lajati moraju biti unutar kuće ako njihovo ponašanje ''ometa odmor ili opuštanje'' stanovnika Feuquièresa. Vlasnike će se novčano kazniti za svaku pritužbu protiv njihovih ljubimaca.

Ova je odluka donesena nakon što su stanovici potpisali peticiju protiv jedne stanovnice Feuquièresa. ''Ona ima nekoliko pasa, a neki su veliki'', rekao je Estienne i dodao: ''Pokušali smo nekoliko puta razgovarati s njom, ali bezuspješno. Donio sam ovu odluku jer nismo pronašli drugi izlaz. Nisam mogao sjediti prekriženih ruku.''

Medo iz Pule završio na sudu

Ovakav bizaran slučaj nije nepoznanica i u Hrvatskoj. Najpoznatiji hrvatski pas Medo na Općinskom je sudu u Puli 2016. godine proglašen krivim zbog preglasnog lajanja, pa je zbog toga imao zabranu lajanja između između 20 i 8 sati.

Medine vlasnike tužila je susjeda kazavši kako zbog njegova laveža noćima nije mogla spavati, što je utjecalo na njezino zdravlje. Je li uistinu Medin lavež mogao utjecati na susjedino zdravlje, trebalo je ustanoviti vještačenjem koje je Medin vlasnik platio 22.000 kuna, no taj mu je novac nakon donošenja presude vraćen jer vještačenje nije bilo moguće provesti.

Vijesti o Medi obišla je svijet, a francuski aktivist za prava životinja kazao je kako bi onda mogli i ''zabraniti crkvena zvona nedjeljom'' i naglasio da ''psi imaju usta da bi lajali''.

Ovo nije prvi put da vlasti u Francuskoj pokušavaju ublažiti ''pseće decibele''. Grad Sainte-Foy-la-Grande u jugozapadnoj Francuskoj donio je 2012. godine zabranu pretjeranog lajanja pasa koje je narušavalo javni red.

Je li moguće naučiti psa da ne laje?

Iako je lajanje oblik komunikacije većine pasmine pasa, glasno i redovito glasanje često je razlog prigovaranja vlasnicima. Lavež nekih pasa može biti preko 100 decibela, što je glasnije od tvorničkih strojeva.

Jenna Kiddie, menadžerica za pseće ponašanje u dobrotvornom društvu Dogs Trust, upozorava vlasnike da ne koriste ogrlice protiv lajanja i slične metode. ''Najvažnije je istražiti zašto i rješavati temeljnu motivaciju psa da laje, a ne rješavati se samog ponašanja'', ističe Kiddie i dodaje kako vikanje na psa može samo pogoršati situaciju.

Svjetski rekord za najglasniji lavež drži australski zlatni retriver imena Charlie, čiji lavež prelazi 113 decibela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene