Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sunčev sustav

50 POSTO BLIŽI OTKRIĆU Francuski astronomi prepolovili područje potrage za devetim planetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski astronomi tvrde da su napravili model po kojem se potraga za novim, devetim planetom u Sunčevom sustavu, sužava na dvostruko manje područje, što je veliki napredak u toj potrazi.

Potencijalni kandidat za ulazak u listu planeta u Sunčevom sustavu, misteriozni deveti planet, ili Planet X, dvostruko je bliži otkriću, ako je vjerovati novom modelu francuskih astronoma, koji tvrde da su suzili područje potrage za 50 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljedeći je misteriozni "deveti planet"? PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava Slika nije dostupna Nazvali ga Niku Astronomi u čudu: Nitko ne zna objasniti misteriozan objekt u našem Sunčevom sustavu

Podsjetimo, u siječnju su američki znanstvenici najavili da su vjerojatno pronašli deveti planet iza Neptuna te napomenuli da tom planetu možda treba 10 do 20 tisuća godina za orbitu oko Sunca te da zasad nemaju naznaka gdje bi se on mogao trenutno nalaziti.

No, proučavajući podatke sa NASA-ine svemirske sonde Cassini, koja se nalazi u orbiti oko Saturna, šestog planeta od Sunca, francuski su znanstvenici iz potrage isključili dvije zone u Sunčevom sustavu, a svoja zapažanja su objavili u znanstvenom časopisu Astronomy and Astrophysics, prenosi Guardian.

Pratit će samo pola pretpostavljene orbite

Njihov rad potvrdio je pretpostavke da postoji deveti planet na rubu Sunčevog sustava, ali ne baš bilo gdje, kao što se to još u siječnju mislilo.

Koristeći matematičke modele, francuski su znanstvenici izračunali kakav je utjecaj misteriozni deveti planet, putujući orbitom koju su postavili njihovi američki kolege, mogao imati na kretanje drugih planeta, dok bi prolazio bliže njima.

Nakon toga, pogledali su kako se poznati planeti Sunčevog sustava doista ponašaju.

Pretpostavlja se da deveti planet ima vrlo izduženu elipsoidnu orbitu oko Sunca. Kad je najudaljeniji od Sunca, njegov utjecaj na ostale planete bio bi teško primjetljiv ili gotovo neprimjetan, pa je potraga za njim sužena na tek polovicu njegove orbite oko Sunca, onu najbližu Suncu.

Potraga će trajati godinama

Koautor francuske studije, Jacques Laskar, rekao je da se u preostalim zonama potrage, točnije dvije koje su isključili, korištenje modela ne podudara sa stvarnošću.

Misteriozni deveti planet, vjeruje se, ima 10 puta veću masu od Zemlje, a njegovo postojanje predidjeli su matematički modeli i računalne simulacije, kojima se u potpunosti objašnjava neobično ponašanje patuljastih planeta u Kupierovom pojasu, koji se nalazi iza planeta Neputuna.

Ipak, astronomi se slažu da bi potraga za devetim planetom mogla potrajati godinama, naravno, ako on doista i postoji.

Mnogi drugi planeti su bili predviđeni putem modeliranja tijekom godina, no većina tih podataka se pokazala netočnima.

Ali na primjeru otkrića Neptuna se može pokazati i kako su znanstvena modeliranja bila točna, jer je taj planet prvotno predviđen zbog utjecaja njegovog gravitacijskog polja na planet Uran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene