Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na ulicama i učenici

Francuska se priprema za nove prosvjede: Sjećate li se kako se zbog goriva prosvjedovalo u Hrvatskoj?

Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 3
Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 4 Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjedi zbog cijena goriva (Video: Dnevnik Nove TV) - 5 Galerija 1/4 >>
Francuske vlasti pripremaju se za nastavak prosvjeda diljem zemlje u subotu. U Parizu će na snazi biti posebne mjere. Zatvaraju se turističke znamenitosti, a na ulicama će biti dodatne policijske snage s oklopnim vozilima. Predsjednik Emmanuel Macron ipak će se zbog krize obratiti javnosti, ali tek sljedeći tjedan.

U Francuskoj već danima nema mira. Nakon velikih prosvjeda žutih prsluka prošlog vikenda, na ulicama su svaki dan učenici srednjih škola. Bune se protiv obrazovnih reformi jer smatraju da će im upis na fakultete biti ograničen.

Pročitajte i ovo Prosvjed francuskih poljoprivrednika Blokada glavnog grada Opsadno stanje oko Pariza, poljoprivrednici blokirali četiri autoceste: Na terenu 15.000 policajaca Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor

U četvrtak je kod jedne škole zapadno od Pariza uhićeno oko 140 učenika. Snimka na kojoj su ih policajci natjerali da kleknu izazvala je bijes na društvenim mrežama.

A policija je spremna za subotu. Najavljeni su novi prosvjedi, a 90 tisuća pripadnika snaga sigurnosti diljem zemlje će paziti na red. U Parizu će na ulice izaći desetak oklopnih vozila žandarmerije, koja već dugo nisu korištena za suzbijanje nereda. ''Obraćam se izazivačima nereda među žutim prslucima koji su se okrenuli nasilju i svim nasilnim pojedincima, delinkventima i kriminalcima koji su se pridružili pokretu. Odgovorit ćemo im na najodlučniji način. Posljednjih nekoliko tjedana rođeno je čudovište koje je pobjeglo od svojih tvoraca'', kazao je Christophe Castaner, francuski ministar unutarnjih poslova

Policija je savjetovala trgovinama i ugostiteljskim objektima u središtu glavnog grada da sutra zatvore svoja vrata. Na izloge se danas postavljaju daske i zaštitne ograde.

I Hrvati prosvjedovali

Zatvorene će biti i turističke atrakcije kao što su Eiffelov toranj, muzej Louvre i Orsay. Sve će ih osiguravati policija, a posebno će paziti na Slavoluk pobjede koji su u subotu poharali huligani. ''Brinemo se hoćemo li moći putovati vlakovima i razgledavati. Ne osjećamo se sasvim sigurno jer možemo riskirati i ići okolo, ali se moramo i vratiti u hotel, a sutra putujemo kući'', rekla je jedna turistkinja iz Hrvatske.

Zbog sigurnosti je odgođeno i više utakmica prve francuske nogometne lige.

Povod prosvjedu bila je najava poskupljenja goriva. Litra eurosupera u toj zemlji trenutačno stoji jedan euro i 45 centi. Prosječna plaća u Francuskoj iznosi 1160 eura neto.

S druge strane, u Hrvatskoj je prosječna plaća oko 850 eura, a litra eurosupera stoji euro i 25 centi.
Istovremeno. u daleko bogatijoj Austriji koja ima prosječnu plaću od oko 2500 eura, cijena litre benzina iznosi euro i 28 centi.

I Hrvati su prosvjedovali zbog visokih cijena goriva. No, na pozive inicijative "Ugasi motor" odazvao se tek manji broj građana. Prosvjed je održan dva puta u lipnju i stopio se s uobičajenim popodnevnim prometnim gužvama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene