Francuska interventna policija suzavcem i vodenim topovima odgovorila je na prosvjede u Bayonneu gdje se sastaju čelnici zemalja G7 na trodnevnom summitu

Galerija


Policijski helikopteri kružili su nad prosvjednicima, dok su desetci njih, od kojih su neki bacali kamenje, redovima policajaca izvikivali slogane i psovke u povijesnom središtu grada Bayonnea u francuskoj Baskiji.

Vezani članci Zastava Hrvatske Mladić u Petrinji zapalio hrvatsku zastavu pa zaradio kaznenu prijavu Milan Bandić Bandić: "Proći će i ta korona pa ćemo disati punim plućima i piti pivu na štengama. I ja ću s njima popiti pivu"

Prosvjednici su vikali "svi mrze policiju" i "protiv, protiv, protiv kapitalista" dok su prosvjedi postajali sve mračniji u odnosu na one mirne ranije tijekom dana.

Francuska je ove godine, uzdrmana protuvladinim prosvjedima koji traju već mjesecima, rasporedila više od 13.000 policajaca kako bi osigurala da prosvjednici ne dođu ni blizu američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih čelnika koji su pristigli na sastanak G7.

Odobrili su tek prosvjede na 30 km udaljenosti od mjesta održavanja summita.

Tisuće protuglobalističkih aktivista, baskijskih separatista i "žutih prsluka" prohodalo je tijekom jutra od francuskog grada Hendayea do Iruna u Španjolskoj. Nosili su redom natpise na kojima su pozivali na akciju protiv klimatskih promjena, prava homoseksualaca i pravedniji gospodarski model.