Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže, stekao je puno prijatelja

Trump se vratio kući s europske turneje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump u subotu poslijepodne otputovao je sa Sicilije, posljednje etape svog prvog europskog putovanja. Na turneji se susreo i s francuskim predsjednikom Macronom, koji smatra da su došli do određenog napretka u razgovorima o klimatskim promjenama.

Predsjednički Air Force One poletio je oko 18 sati po srednjoeuropskom vremenu iz zračne baze Sigonella gdje se američki predsjednik, Donald Trump obratio američkim vojnicima.

Pročitajte i ovo Prosvjed na Science Po Protjerano je 70-ak prosvjednika Prosvjedi ne staju ni u Francuskoj: Policija evakuirala propalestinske prosvjednike Slika nije dostupna Je li se predomislio? Trump ostavlja mogućnost promjene stava o klimatskom sporazumu?

Republikanski predsjednik, koji nije održao ni jednu konferenciju za novinare tijekom osmodnevnog putovanja, hvalio je "izvanredan napredak ostvaren tijekom tog putovanja u promicanju sigurnosti i blagostanja Sjedinjenih Država, naših prijatelja i naših saveznika".

"Ovog tjedna smo stekli puno dobrih prijatelja", dodao je nakon summita G7 u Taormini.

"Mir putem sile. To ćemo imati. Imat ćemo puno sile i puno mira", rekao je vojnicima u zračnoj luci.

Trump se ponovo obrušio na članice Sjevernoatlanskog saveza koje ne ispunjavaju svoje obveze u pogledu vojne potrošnje.

"Nepravedno je prema američkim poreznim obveznicima. Mi u potpunosti stojimo iza NATO-a, ali želimo da nas se pravedno tretira".

Po povratku u Washington, američkog predsjednika ponovo čekaju pitanja navodnih veza između članova njegove ekipe i Rusije.

Mediji pišu da je i Jared Kushner, viši savjetnik u Bijeloj kući i zet američkog predsjednika, obuhvaćen istragom koju provodi savezna policija (FBI) o upletenosti Rusije u američke predsjedničke izbore.

Američka vlada odbija komentirati to pitanje.

Macron u razgovorima s Trumpom vidi napredak

"Smatram da postoji napredak i da se vode pravi razgovori i prave razmjene stajališta", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon summita G7 u Taormini.

"Treba voditi računa o polazištu, kada su mnogi mislili još prije nekoliko tjedana da će Sjedinjene Države napustiti pariški sporazum o klimi", objasnio je novinarima.

Te izjave su u suprotnosti s izjavama njemačke kancelarke Angele Merkel koja je ocijenila da razgovori o klimi nisu bili zadovoljavajući.

Razgovori između čelnika G7 (SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada) omogućili su američkom predsjedniku da uvidi važnost tog pitanja, uključujući i sa stajališta američkih interesa, ocijenio je francuski predsjednik koji je sudjelovao na svom prvom summitu G7.

"Trump je pragmatičan i nadam se da će potvrditi sudjelovanje u pariškom sporazumu, u svom ritmu", dodao je.

"Donijet ću konačnu odluku o pariškom sporazumu sljedećeg tjedna", napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik po završetku summita G7.

U završnoj izjavi G7 objavljenoj u subotu stoji da je ta skupina primila na znanje neslaganje SAD-a s ostalih šest članica kada se radi o klimi.

"Sjedinjene Države ponovno procjenjuju svoju politiku o klimatskim promjenama i o pariškom sporazumu i nisu u mogućnosti postići konsenzus o tom pitanju", navodi se u tekstu.

Francuski predsjednik je rekao da odbija pristati na logiku "6+1 jer bismo tada krenuli u fragmentaciju velikih demokracija", naglasio je. "Da, postoji neslaganje, ali nadamo se da ćemo ublažiti razlike. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene