Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska policija je deblokirala rafineriju Grandpuits u kojoj je rekvirirano (privremeno oduzeto) jedno spremište goriva.


Policajci su uklonili prosvjednike kako bi oslobodili ulaz u rafineriju. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je intervencija protekla u miru i bez izgreda. Koordinator sindikalista, koji je rekao da su u intervenciji ranjene tri osobe, osudio je taj postupak vlasti i nazvao ga brutalnim.

Vezani članci Slika nije dostupna U Slavonskom Brodu potpisan ugovor koji bi trebao biti prvi korak prema rješenju onečišćenja zraka Rafinerija u Rijeci (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Eksplozija u Rafineriji nafte Rijeka, evakuirani radnici

>> Dvije trećine Francuza podržava prosvjede

'Nije rekvirirana rafinerija, nego sadržaj spremišta', istaknuo je ministar energetike Jean-Louis Borloo. 'Jedini cilj operacije bio je staviti na raspolaganje zalihe goriva te rafinerije stanovništvu pariške regije', priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

'Operacijom se javnim službama, posebice spasilačkim i zdravstvenim, željelo omogućiti ispunjavanje zadataka u službi sugrađana te svim pojedincima osigurati slobodu kretanja', istaknulo je ministarstvo. Zakonom se predviđa da 'u slučaju hitnosti', kad je u pitanju ometanje javnog reda, zdravlja, mira i sigurnosti, 'prefekt može mobilizirati svako dobro ili službu i svaku osobu potrebnu za rad te službe'. (Hina)