Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seksualno zdravlje

U ovoj europskoj zemlji od siječnja besplatni kondomi za mlade: Nije isključeno ni uvođenje obveznog cijepljenja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ljekarne u Francuskoj osigurat će besplatne kondome za osobe između 18 i 25 godina, objavio je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron, prema izvješću francuskog dnevnika Libération.

Besplatni kondomi za osobe između 18 i 25 godina će se osigurati u francuskim ljekarnama. Predsjednik Emmanuel Macron je taj potez nazvao "malom revolucijom kontracepcije" na događaju o zdravlju mladih, navodi se u izvješću.

Inicijativa će započeti 1. siječnja, rekao je Macron. Ostali kontraceptivi poput kontracepcijskih pilula ili kontracepcijske spirale besplatni su za mlađe od 25 godina u Francuskoj već gotovo godinu dana.

Ranije su samo djevojke mlađe od 18 godina imale pravo na besplatni recept za pilule. Macron je istaknuo nužnost rješavanja pitanja seksualnog zdravlja mladih, posebice važnost cijepljenja protiv infekcija humanim papiloma virusom za tinejdžere.

Francuski predsjednik nije isključio uvođenje obveznog cijepljenja, navodi se u izvješću.

Pročitajte i ovo Zatvor - 2 OTKRIVENE STRAHOTE "Klub za silovanje": Počelo suđenje upravitelju zatvora i čuvarima zbog seksualnog zlostavljanja zatvorenica

Humani papiloma virus ili HPV može uzrokovati rak vrata maternice i prenosi se spolnim kontaktom. To je najčešća virusna infekcija reproduktivnog trakta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene