Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nedjelju su održani lokalni izbori, na kojima su izrazito niskom izlaznosti Francuzi iskazali nepovjerenje u aktualnu vlast.


Rekordno niska izlaznost i izniman uspjeh krajnje desnice u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedjelju u Francuskoj čine se kao kazna za Francoisa Hollandea i ljevicu na vlasti, piše agencija France presse.

Vezani članci Koronavirus, Francuska Bore se s četvrtim valom pa uveli cijepljenje za zdravstvene djelatnike. Za većinu društvenih aktivnosti potrebna COVID putovnica Cijepljenje, ilustracija U Grčkoj i Francuskoj cijepljenje postaje obavezno za zdravstvene radnike

Francuzi kojih 38,72 posto nije izašlo na birališta, što dosad nije viđeno na ovakvim izborima koji su bili prvi ispit za socijalističkog predsjednika koji je gotovo na polovici mandata, iskazali su nepovjerenje u aktualnu vlast.

Obama pohvalio Hollandea: "Niste samo elokventni, već i djelotvorni"

Desnica (UMP i njegovi saveznici iz centra) uglavnom je iskoristila to nezadovoljstvo, premda ju je Nacionalna fronta (FN) Marine Le Pen nadjačala u nekim gradovima. Ljevica je pak, u naglom padu, dobila pravu pljusku. Po rezultatima ministarstva unutarnjih poslova koji još nisu konačni, desnica osvaja 46,54 posto glasova u prvom krugu, ljevica 37,74 posto a FN 4,65 posto.

Više regionalnih medija osvanulo je s naslovnicama koje su isticale da su izbori zapravo bili 'sankcioniranje' sadašnje vlasti. Premda na izborima na polovici mandata birači obično glasuju protiv aktualne vlasti, 'rijetkost je da to čine u ovakvim razmjerima', ističe Ouest France.

Simbol tog nepovjerenja je i neočekivana pobjeda kandidata krajnje desnice Steevea Brioisa u radničkom naselju Henin-Beaumontu.

Francuska: Prosvjedi protiv gay brakova i rodne teorije

Ostvarivši rezultat bolji od očekivanog, FN se, po ocjeni mnogih komentatora, nametnuo kao 'treća politička snaga u zemlji' koja je dokinula bipartizam desnice i ljevice.

U ovom izbornom krugu birači ljevice su izašli u manjem broju od birača desnice. Da bi umanjila tu štetu, ljevica se može samo nadati boljoj izlaznosti u drugom krugu, kao i desnica koja treba potvrditi svoj rezultat.

Predsjednik Hollande mora izvući pouku iz ovih izbora kada bude razgovarao s premijerom Jean-Marcom Ayraultom u Elizejskoj palači dok će se do utorka održati velik broj konzultacija o mogućem povezivanju lista za drugi krug.

Preustroj vlade o kojemu se razmišljalo i prije izbora, mogao bi u tom smislu biti veći nego što se očekivalo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook