Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naljutila ih

Evo zašto je ova ministrica razljutila francusku ekstremnu desnicu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska ministrica pravosuđa Christiane Taubira našla se na meti oštrih kritika desnice i krajnje desnice zbog toga što nije pjevala državnu himnu na službenoj svečanosti i rekla je da je radije slušala himnu koju je pjevala solistica nego da sama izvodi "zabavne karaoke".

Crna ministrica Taubira, koja je nedavno bila žrtva rasističkih napada i često je na meti napada desnice i krajnje desnice koji je redovito optužuju za "beskrupuloznost", izazvala je i oštre kritike konzervativnog dijela građana zbog toga što je stala u obranu zakona o istospolnom braku koji je donesen 2013.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Taubira koju je Nacionalna fronta kritizirala zbog toga što u subotu nije pjevala Marseljezu na proslavi obljetnice ukidanja ropstva, rekla je u ponedjeljak da radije "sluša ako se osim orkestra čuje i glas solista".

"Neke okolnosti su pogodnije za sabranost... nego za zabavne karaoke", napisala je ministrica u poduljem tekstu objavljenom na njezinoj stranici na Facebooku. Zbog te izjave desnica ju je zasula paljbom kritika.

"Najnevjerojatnije je što je pjevanje državne himne usporedila sa zabavnim karaokama. Ima trenutaka kada svatko mora preuzeti odgovornost", reagirao je u ponedjeljak predsjednik stranke desnice UMP-a Jean-Francois Cope.

Stranka krajnje desnice Nacionalna fronta (FN) zatražila je njezinu ostavku istaknuvši da ova vlada "prezire Francusku".

Predsjednica FN-a Marine Le Pen ocijenila je da je ovaj "neprihvatljivi izgred zapravo prvorazredan simboličan dokaz njihova prijezira prema Francuskoj, njezinoj povijesti i narodu koji rado pjeva svoju himnu i njome se ponosi".

Francuski ministar obrazovanja Benoit Hamon zauzeo se za Taubiru, istaknuvši da i sam u toj prigodi nije pjevao himnu "kao i većina drugih ministara. Zašto? Zato što ju je pjevala solistica". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene