Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska: Gotovo 700 osoba primilo prejake doze zračenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 700 osoba primilo je prejake doze zračenja u bolnici u Epinalu, na istoku Francuske, kazala je ministrica zdravstva Roselyne Bachelot, u najvećoj aferi tog tipa do koje je došlo u toj zemlji.

Sanitarna istraga pokazala je da je krajem 1990.-ih godina još 300 osoba liječenih od raka dobilo prejake doze zračenja zbog lošeg korištenja aparata i nedovoljne osposobljenosti operatera. Nakon tih novootkrivenih slučajeva, ukupan se broj pogođenih osoba popeo na gotovo 700.

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi Na intenzivnoj je njezi Liječnici Silvija Berlusconija otkrili detalje o njegovu stanju, ministar vanjskih poslova poručio: "Nadamo se da će se lav uskoro vratiti" Lina Budak - 1 Sama sve plaća Lina Budak prvu kemoterapiju primila u Njemačkoj: "To je odmazda zdravstvenog sustava"

"Afera iz Epinala teža je nego što se mislilo", kazala je Bachelot dnevniku Le Parisien.

24 osobe liječene od raka prostate teško su ozračene u toj bolnici, a 5 ih je preminulo. Posljednji je slučaj 84-godišnjeg
muškarca koji je preminuo u lipnju.

Posebno pogođeni pacijenti ispričali su medijima o pogoršanju njihova zdravstvenog stanja i kalvariji kroz koju su prolazili. Informiranje pacijenata jako je zakašnjelo. Više od deset ih je podnijelo tužbe.

Ministrica je zatražila da preostalih 300 identificiranih pacijenata, koju su primili sedam posto veću dozu zračenja između srpnja 1999. i srpnja 2000. u bolnici Jean Monnet u Epinalu, "bude pojedinačno kontaktirano te da im se ponudi pregled i liječenje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene