Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se konačna odluka

Hoće li pravo na pobačaj po prvi put ući u ustav jedne države? Reformu podržava 85 posto stanovništva

Prosvjed za pravo na pobačaj u Francuskoj
Prosvjed za pravo na pobačaj u Francuskoj Foto: Afp
Francuska bi uskoro mogla postati prva zemlja na svijetu koja je u svoj ustav unijela pravo na pobačaj.

Francuski parlamentarci iz gornjeg i donjeg doma u ponedjeljak će, na poziv predsjednika Emmanuela Macrona, održati posebnu o tome hoće li se izmijeniti ustav da bi se u njega unijelo pravo na pobačaj. Za promjenu će biti potrebne tri petine glasova, a ovo bi mogao biti 25. amandman na osnivački dokument Pete Republike i prvi od 2008. godine.

Potaknuti krajem federalne zaštite prava na pobačaj u SAD-u prije dvije godine, zagovornici promjene su oduševljeni promjenom koju vide kao osiguranje protiv sličnog povlačenja u Francuskoj. Prema anketama, 85 Francuza podržava reformu.

Pročitajte i ovo Avion, ilustracija Slučaj leta MH370 Ne odustaju od potrage za avionom koji je nestao prije 10 godina: Za pronalazak ostataka nudi se milijunska nagrada

Desničari promjenu nisu uspjeli zaustaviti, iako je oporba Macrona optužila da ponižava ustav radi izbornih ciljeva. Kritičari tvrde da revidiranje nije nužno pogrešno samo po sebi, ali smatraju da je nepotrebno. Tvrde da oslabljeni predsjednik pokušava koristiti tu temu da bi ojačao na ljevici, izvijestio je BBC.

Osim toga, ni članovi njegove stranke Renaissance nisu bili zadovoljni zbog kontroverznih zakona o reformi mirovina i imigraciji.

"Veliko je olakšanje moći ponovno proglasiti našu jedinstvenost po pitanju kojeg se cijela stranka može složiti. Bilo je puno napetosti unutar Renaissance, ali sada možemo podsjetiti sebe na vrijednosti koje dijelimo", rekao je jedan član stranke koji je zatražio da ostane neimenovan.

S europskim izborima koji se približavaju u lipnju, predsjednik je nadao se da će ustavna revizija o pobačaju otvoriti jasnu razdjelnicu između njegove stranke i njezinih glavnih protivnika, desničarke Marine Le Pen.

Pročitajte i ovo Snijeg u Kaliforniji - 1 Ekstremno vrijeme VIDEO/FOTO Mećava paralizirala dio SAD-a: Deseci tisuća ostali bez struje, građani upozoreni na opasnost od lavina

Međutim, većina parlamentaraca s desnice glasala je za prijedlog zakona, što ne znači da mnogi od njih nisu imali rezerve prema ustavnoj reformi – samo su odlučili da nije vrijedno boriti se. Glavni argument protiv revizije nema veze s pitanjem pobačaja, nego s pitanjem treba li pobačaj unijeti u ustav.

U Francuskoj je pravo na pobačaj zakonski utemeljeno od 1975. godine te je od tada zakon mijenjan devet puta i svaki put s ciljem proširenja pristupa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene