Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

OŠTRE REAKCIJE

FRANCUZI ZAPREPAŠTENI Hollande šokirao objavom povjerljivih razgovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande objavio je knjigu "Jedan predsjednik ne bi to smio reći" i njime izazvao zaprepaštenje velikog dijela javnosti.

Objavljivanje knjige povjerljivih razgovora francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s novinarima u kojoj se osvrće na svoju predsjedničku dužnost od 2012. potaknula je lavinu reakcija i komentara od nevjerice do zaprepaštenja, kako među sudcima i sportašima, tako i u njegovu vlastitom taboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak čelnika jugoistočne Europe Francuska najavila aktivniju ulogu na Balkanu Slika nije dostupna Veliki summit Očekuje se teška rasprava o sedmogodišnjem proračunu Unije

Šest mjeseci prije predsjedničkih izbora, ova knjiga bi mogla poništiti sve napore da se stvore uvjeti za njegovu kandidaturu za drugi mandat, ističu u četvrtak mediji o toj knjizi koja je zbirka šezdesetak razgovora s dvojicom novinara Le Mondea.

"Ne znamo koju bismo riječ upotrijebili. Je li to nesvjesnost, bezočnost ili pak mazohizam? (...) Ovi razgovori u kojima stanar Elizejske palače nalazi zadovoljstvo, govore o stanovitom obliku narcisoidnosti", komentira u četvrtak list Le Figaro.

"Nevjerojatno", "strašno", "jadno", komentirali su socijalistički zastupnici za medije htijući ostati anonimni. U oporbenoj desnici i u krajnjoj desnici pljušti kritika.

"Dođe mi da se zapitam: Gdje prestaje ispovijed i kad je stigao raditi?", upitala se Nathalie Kosciusko-Morizet, jedna od sedmero kandidata na predizborima desnice.

Rijetko je koji naslov knjige - "Jedan predsjednik ne bi to smio reći..." - tako odgovarao osjećaju koji potiče njezino čitanje. Svakojake tajne poput kazetne bombe odjekuju na stranicama knjige, od podrugljivih primjedaba o njegovu prethodniku Nicolasu Sakrozyju ("mali De Gaulle") i njegovoj bivšoj partnerici Valerie Trierweiler ("nesretnica") do kritike pravosuđa ("kukavna institucija") i nogometaša ("neodgojeni dečki").

Dvojica visokih sudaca u četvrtak su se obratila javnosti riječima: "Nezamislivo je da predsjedničku dužnost (...) njezin nositelj može iskoristiti kako bi među Francuzima širio tako lošu sliku o njihovu pravosuđu", komentirao je prvi predsjednik Vrhovnog suda Bertrand Louvel.

List Liberation ocjenjuje da je Hollande u ovoj knjizi dao "komentar svojih rezultata" i "opravdao se pred optužbama svoje stranke za izdaju" dok se čini da još razmišlja o podnošenju kandidature za drugi mandat. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene