Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U strahu od humanitarne katastrofe

UŽARENA TELEFONSKA LINIJA 'Pritisak se mora izvršiti, moramo brzo djelovati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski i američki predsjednik, njemačka kancelarka i britanski premijer u utorak su telefonski razgovarali o američko-ruskom prijedlogu o primirju u Siriji, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande nakon dolaska u Peru.

'Primirje je proglašeno, ono se mora u cijelosti poštovati, što prije, to bolje', rekao je Francios Hollande novinarima nakon tog gotovo jednosatnog razgovora, priopćila je Elizejska palača.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Hollande je rekao da će američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron i on osobno "udružiti napore" kako bi "omogućili političku tranziciju".

"Pritisak se mora izvršiti na sirijski režim i na njegove pomoćnike, u ovom slučaju Rusiju, kako bi prestalo bombardiranje i dopremila se humanitarna pomoć, osobito u Alep, mučenički grad", dodao je.

"Moramo brzo djelovati, u protivnom će izbjeglice i dalje stizati, a u Turskoj će nastati potpuno nepodnošljiva humanitarna situacija", istaknuo je.

Elizejska palača u priopćenju navodi da je četvero čelnika "izrazilo želju da dogovor o prekidu sukoba stupi na snagu što prije".

Elizejska palača dalje u tekstu dodaje da su "istaknuli kako će pomno pratiti poštovanje dogovora koji je 11. veljače postigla Međunarodna skupina za potporu Siriji, a posebno prekid zračnih napada Rusije i sirijskog režima na umjerene oporbene skupine i na civile".

"Nastojali su na potrebi da se što prije poduzmu sve nužne mjere kako bi se razriješila humanitarna kriza, naročito ona u Alepu", dodaje francusko predsjedništvo.

Sirijski režim je u utorak prihvatio američko-ruski prijedlog o primirju u Siriji koji treba stupiti na snagu u petak u 23:00 sata po srednjoeuropskom vremenu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene