Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon glasanja u UN-u

FOTO Kakav prizor: Srpska Vlada zavila se u zastave, među njima i jedan Hrvat

Tomislav Žigmanov obavijen srpskom zastavom
Tomislav Žigmanov obavijen srpskom zastavom Foto: Screenshot
Pokazali smo kako se bori za Srbiju, rekao je u četvrtak u New Yorku srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici s 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih, što su srpski dužnosnici proglasili svojom moralnom pobjedom.

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. i pozvala na uspostavu 11. srpnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina.

"Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod", objavio je uz fotografiju sa sjednice u New Yorku na kojoj sjedi ogrnut zastavom Srbije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu.

I srpski premijer Miloš Vučević objavio je fotografiju na kojoj se vidi kako su  ministri Vlade Srbije zajedno pratili zasjedanje Opće skupštine UN-a i gotovo svi su bili zaogrnuti zastavama Srbije, a među njima i predstavnik Hrvata te ministar ljudskih i manjinskih prava Tomislav Žigmanov.

"Sloga će poraziti vraga! Uvijek slobodni i nikad poraženi! Podrška predsjedniku Aleksandru Vučiću u bespoštednoj borbi za naš narod i državu! Neka živi Srbija i Srpska u vječnost!", napisao je Vučević na Instagramu nakon što je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Pročitajte i ovo Navijači na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci Odluka suda Navijači kažnjeni zbog grba HOS-a i spornog pozdrava: "Most hrvatskih branitelja nije primjereno mjesto za to"

Oglasio se i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik te rekao da rezolucija o Srebrenici nije dobila većinu u Općoj skupštini "nego je propala" jer 84 glasa za "nisu natpolovična većina". Dodik je ocijenio kako je propala namjera "da se Srbima zalijepi da su genocidan narod".

Srbijanski mediji popratili su u četvrtak usvajanje rezolucije dominantnim ocjenama da taj dokument nije dobio uvjerljivu većinsku podršku, uz naslove "Poraz Zapada i njegovih ucjena" i konstataciju o "sramnoj rezoluciji" koja u konačnici ima više glasova 'protiv' i 'suzdržanih' nego onih 'za'.

Beogradski mediji izdvajaju ocjenu ruskog veleposlanika u UN-u Vasilija Nebenzje koji je rekao da rezultat glasanja u Općoj skupštini pokazuje duboke podjele u međunarodnoj zajednici, ocjenjujući da se radi o "Pirovoj pobjedi predlagača".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene