Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana obljetnica

VELIKA FOTOGALERIJA - DAN D: 70 godina od najveće invazije u povijesti ratovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 1800 ratnih veterana i 17 svjetskih državnika s obje strane Atlantika, sa svih strana svijeta nazoči obilježavanju 70. godišnjice Dana D.

Sedamdeseta godišnjica savezničkog iskrcavanja u Normandiji bit će dirljivija od ijedne prije jer će se svijet na njoj oprostiti od svoje "najbolje generacije", posljednjih neposrednih svjedoka Dana D, danas ostarjelih i mahom onemoćalih ratnih veterana u devedesetim godinama koji će vjerojatno posljednji put u većem broju nazočiti slavljeničkoj obljetnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' U Parizu održano veliko natjecanje u pisanju diktata - 1 Tisuće natjecatelja VIDEO/FOTO Tisuće ljudi na glavnoj pariškoj ulici: Održano masovno natjecanje u pisanju diktata

Njih bi danas u Normandiji trebalo biti oko 1800, Britanaca, Amerikanaca, Francuza, Kanađana, Australaca, Novozelanđana i ostalih koji su sudjelovali u invaziji.

Uz njih će biti i 17 svjetskih državnika, uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, njemačku kancelarku Angelu Merkel, britansku kraljicu Elizabetu II. Iako su im odnosi zategnuti zbog ukrajinske krize, s njima će biti i Vladimir Putin, čija je zemlja dala golem doprinos ratnoj pobjedi na drugoj strani Europe.

Prošlo je 70 godina od Dana D: Ministarstvo obrane objavilo rijetke fotografije

I dok će slavljenički vatrometi osvijetliti plaže Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword, ova će okrugla godišnjica biti i prigoda za tiho prisjećanje na žrtvu mnogih mladića koji su dali svoje živote za konačni slom nacističke okupacije Europe, konačno oslobođenje stravičnih nacističkih logora smrti i završetak višegodišnjeg brutalnog sukoba koji je veći dio zapadne Europe ostavio u fizičkim i ekonomskim ruševinama. 

Središnja međunarodna svečanost bit će danas održana na plaži Sword, najistočnijoj od pet plaža, na kojoj će biti podignuta posebna tribina za sve uzvanike. Na Swordu će se odati počast svima od 156 tisuća pripadnika savezničkih invazijskih snaga i francuskim članovima pokreta otpora koji su sudjelvali u borbama na Dan D.

Francuskim civilnim žrtvama, njih 20 tisuća, koji su djelomično ginuli i u savezničkom bombardiranju, počast će se odati nacionalnom memorijalnom službom u Caenu u petak ujutro.

Duž 75 kilometara duge normandijske obale bit će još stotinu drugih događaja do nedjelje. Parade veterana i vojnih vozila, bdijenja, preleta vojnih zrakoplova, izložbi, koncerata. Očekuje se da će do nedjelje Normandiju posjetiti milijun ljudi.

Hollande odao počast 20.000 stradalih civila

Francuski predsjednik Francois Hollande otvorio je u petak obilježavanje 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja odajući počast civilima, njih 20.000, ubijenih tijekom Bitke za Normandiju.

Službeno otvarajući svečanost Hollande je pred memorijalnim centrom Caena podsjetio na ulogu i žrtvu normandijskih civila.

"Izbjeglice se skrivaju u podrumima, u kamenolomima, rudnicima, crkvama i spomenicima. Organizira se solidarnost. No, vatrogasni domovi su izvan uporabe pa se dobrovoljci primaju gašenja požara. Posvuda muškarci i žene svih dobi izlažu se pogibelji kako bi spasili ranjenike, prekopali ruševine, smjestili stradale", podsjetio je Hollande.

"Želio sam da se danas, na 70. godišnjicu, oda počast svima, civilima i vojnicima. Želio sam da se uloga Normandijaca prepozna", izjavio je šef države u svojem govoru.

Radi se o prvom službenom priznanju žrtve 20.000 civila ubijenih između 6. lipnja, kad se 130.000 savezničkih vojnika iskrcalo na normandijske plaže, i 22. kolovoza 1944., kada je operacija Dan D završena.

Obama: Normandijske plaže bile su predvodnica demokracije

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak da su normandijske plaže 1944. "bile predvodnica demokracije" i da je pobjeda saveznika u Drugom svjetskom ratu "oblikovala sigurnost i dobrobit" za budućnost svijeta.

"Omaha Beach. Normandija. Bila je to predvodnica demokracije", izjavio je Barack Obama u govoru na američkom groblju u Collevilleu na svečanosti u čast boraca palih prije 70 godina u sklopu operacije iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja 1944. godine.

Obama je također odao počast vlastitom djedu po majčinoj strani.

"Na zemlji smo kratko vrijeme. Mislim da mi nikad dosad djed nije tako nedostajao, želio bih da je danas ovdje", kazao je Barack Obama misleći na svojeg djeda po Stanleyja Dunhama koji se iskrcao u Normandiji u srpnju 1944.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene