Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FOTO: Naselje po uzoru na selo hobita iz 'Gospodara prstenova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naselje izgrađeno po uzoru na Shire, mjesto u kojem žive hobiti, iz J.R.R. Tolkienovog svijeta 'Gospodar prstenova', propalo je zbog krize koja je zavladala na tržištu nekretnina.

Ovaj neobičan projekt, pokrenuo je prije dvije godine, Ron Meyers. Tada je izazvao i golemu medijsku pažnju, te pažnju brojnih posjetitelja koji su dolazili promatrati kako gradnja naselja teče. No, od kada se počeli radovi, 2006. godine, prodana je samo jedna kučica i za 650 000 dolara.

Pročitajte i ovo HNS-ov kamp u Velikoj Gorici Anketa Dnevnika Nove TV Tko bi trebao platiti izgradnju stadiona u Hrvatskoj? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Smanjivanje napetosti Izraelci obećali SAD-u odgodu gradnje u istočnom Jeruzalemu

Ali to nije bilo dovoljno da se financiraju daljnji radovi, a u svibnju je Ron Meyers izgubio hipoteku, a svoj je udio u projektu prodao dr. Lynn B. McDonaldu.

- Potrošio sam svu svoju životnu ušteđevinu, ali to je bila cijena ostvarenja mog sna. Žao mi je što radovi nisu završili, prije nego je zavladala kriza na tržištu nekretnina, rekao je Ron Meyers.

I tako su McDonald i njegova supruga postali su potpuni vlasnici ovog projekta. No suprug Lynn B. McDonald je nedavno preminuo, pa ona sad pokušava prodati 14 dovršenih koliba prije javne dražbe na kojoj će naselje biti ponuđeno za prodaju početkom prosinca.

- Bio je to Meyerov dobar projekt. Imao je potencijala za uspjeh, samo da se tržište nije srušilo, rekla je Lynn B. McDonald. 

San Rona Meyersa je bio napraviti posebnu zajednicu, poseban svijet na komadiću zemlje na kojem bi vrijedila neka druga pravila. Pa su ta pravila čak stavili i na papir, napisali ugovor i nazvali ga 'Proglasom nezavisnosti'.

Ipak naselje nije ostalo imuna na događanja u SAD-u. tako sada obitelj McDonald banci duguje oko 3, 4 milijuna dolara za izgradnju projekta.

Izgradnja ovog naselja iz bajke, uključivala je posebne radove u kamenu, umjetne oslikane krovove, mrežu vrtova i potočića sa stazom koja je vodila do centralnog dvorišta.
Svaka kuća ima i poseban podrum, koji naravno ne odudara od onog pravog kakvog imaju Hobiti. Uređenje kuća u potpunosti je slijedili one prikazane na filmu.

Ne zna se što će se ovom nikad završenom snu dogoditi nakon što ga netko drugi preuzme. Možda ipak jednom neki ljudi zažive u naselju za Hobite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene