Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva mumificirana tijela pronađena su na najvišem planinskom vrhu u Meksiku. Tijela su u zagrljaju i možda su odgovor na 55 godina star misterij planinara koji su nestali u lavini davne 1959. godine.


Misija spuštanja mumificiranih tijela s Pica de Orizabe odgođena je za ponedjeljak, kako bi se uspio napraviti poseban spremnik za prijenos ostataka u netaknutom stanju.

Vezani članci Slika nije dostupna Kad priroda PODIVLJA: Ovo su trenutno NAJVEĆE prijetnje! Slika nije dostupna VIDEO Aktivni Popocatepetl snimljen iz zraka!

Ranije ovog tjedna skupina alpinista pronašla je mumificirana tijela, tako što su vidjeli da jedna lubanja strši iz ledenjaka ispod samog vrha planine. Dvoje alpinista počelo je kopati oko lubanje pa su otkrili i drugo tijelo, kaže Francisco Rodriguez, jedan od alpinista koji je bio u ekspediciji koja je pronašla tijela.

"Njihov nas je položaj iznenadio jer su naočigled bili zagrljeni", rekao je Rodriguez, a prenosi nzherald.co.nz. Magloviti uvjeti dozvolili su samo dvoje od 12 spasilaca da dođu do mjesta gdje su otkrivena tijela.

Tijela su pronađena 300 metara udaljena od samog vrha planine, koji se nalazi na 5610 metara nadmorske visine.

Veteran alpinist Luis Espinoza Ruiz, koji ima preko 70 godina, rekao je za AFP da vjeruje kako ta tijela pripadaju dvoje od troje prijatelja, koji su ostali zatrpani pod lavinom tijekom uspona, 2. studenog 1959. godine.

Ističe da je svoje prijatelje tražio 20 godina po toj planini. "Imam nadu. Gotovo sam siguran da su to oni", rekao je Espinoza.

Državni odvjetnik maksičke države Puebla istaknuo je kako će se identitet žrtava utvrditi DNK analizom.

Planina, koja je još poznata i kao vulkan Citlaltepetl, vrlo je popularna među alpinistima. Vrh je dio meksičkog vulkanskog pojasa, ali je riječ o mirujućem vulkanu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook