Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Iranki skidaju veo i na internetu objavljuju fotografije svog golog lica i kose. Time potiču žustru debatu o slobodi nošenja spornog prekrivala za glavu.


Iranska novinarka u Londonu Masih Alinejad prije nekoliko je dana osnovala Facebook stranicu koja je u kratkom roku prikupila više od 100.000 likeova, piše Guardian.

Vezani članci Chiara Bilić i Nivio Stojnić Vulgarni IDS-ov načelnik ispričao se novinarki: "Moj je ispad okarakteriziran kao seksistički" Chiara Bilić i Nivio Stojnić Novinarka pitala istarskog načelnika za imovinsku, a on joj poručio da mu po**ši k***: "Osjećala sam se grozno..."

Žene diljem Irana na njoj objavljuju svoje fotografije, ali bez vela koji im prekriva lice i kosu. Da sve bude još zanimljivije, tako se nisu fotografirale samo u svoja četiri zida, već na javnim mjestima, poput parkova i ulica - što je inače zabranjeno.

Autorici stižu brojne poruke i fotografija od kad je pokrenula stranicu Stealthy Freedoms of Iranian Women. (Skrivene slobode Iranki). 'Posljednjih nekoliko dana gotovo da i nisam spavala zbog brojnih fotografija i poruka koje primam', rekla je Alinejad.

Šok u Iranu: Testirali nogometašice i otkrili da su četiri zapravo muškarci!

Kaže da se ne protivi nošenju vela, ali vjeruje kako bi svatko trebao moći izabrati hoće li ga nositi ili ne.

Ona je napustila Iran 2009. godine. 'I pred svojim ocem sam nosila hidžab 30 godina. Prošlo je mnogo vremena od kad sam ga mogla skinuti i reći ljudima da mi se više sviđa kada ga ne nosim, da želim biti ja', kaže Alinejad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook