Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najskuplji ikada

FOTO Futuristički razarač na čiju su gradnju potrošene milijarde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka mornarica ima novi model ratnog razarača. Opremljen je najvišom tehnologijom, a riječ je o najskupljem razaraču ikada sagrađenom u Americi.

Američka je mornarica upravo porinula svoje novo čudo tehnike - futuristički razarač USS Zumwalt, kojega su neki prozvali 'iPhoneom 6 među ratnim brodovima'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi Slika nije dostupna Nosač helikoptera VIDEO Ovo je najveći ratni brod koji je Japan izgradio od Drugog svjetskog rata

>> FOTO U splitsku luku uplovio japanski vojni brod Kashima

Nevidljiv je na radaru, ima napredne sustave naoružanja, a kreće se na električni pogon tako da je gotovo nečujan. Ipak, za ratne operacije još nije spreman - na njemu je dosad obavljeno 87 posto svih predviđenih radova. Očekuje se da će u prvu patrolu krenuti do 2014. godine.

Isprva je u njega trebalo biti ulupano oko četiri milijarde dolara, no u konačnici su ga nakrcali tolikom količinom visokotehnoloških dodataka da se cijena popela na vrtoglavih sedam milijarda, čime je Zumwalt postao najskupljim američkim razaračem. U planu je gradnja još dva slična primjerka.

Da bi sva ta sila tehnike mogla raditi, na Zumwalt je postavljena mini elektrana, koja bi, kada bi bila spojena na javnu elektroenergetsku mrežu, strujom mogla opskrbljivati čak 78.000 kućanstava.

Očekuje se da će na brodu služiti 158 časnika, što je 50-ak manje nego na većini drugih razarača.

Sean Gallagher s tehnološkog portala Arstechnica za Business Insider kaže da je Zumwaltov zapovjedni most plutajuća baza podataka te da ga pomalo podsjeća na unutrašnjost svemirskog broda Enterprisea iz popularne serije Zvjezdane staze.

Da stvar bude bolja, Yahoo News javlja da se prvi kapetan koji će zapovijedati brodom zove baš kao i kapetan Enterprisea u originalnoj verziji serije - James Kirk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene