Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvaljujući mađarskoj tvrtki

FOTO: Dokaz da je otrovni mulj curio i prije katastrofe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katastrofa u Mađarskoj mogla je biti spriječena, jer tragovi curenja bili su vidljivi.

Tako je bar vidljivo iz fotografije napravljene mjesecima prije izljeva otrovnog crvenog mulja, koji je probio sjeverni dio spremnika, kojeg je činio zemljani nasip, prenosi agencija AP. To je samo još jedan od rastućeg broja dokaza kako su znakovi upozorenja ipak bili tu te da se ekološka katastrofa mogla izbjeći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje u Mađarskoj Najgora mađarska katastrofa mogla bi stajati 73 milijuna eura Slika nije dostupna Otrov se počinje širiti zrakom? Sedam poginulih: 'Neka područja mogla bi godinama sličiti na Mars'

>> Pored Mostara uskladišteno je 10 milijuna tona crvenog mulja

>> Najgora mađarska katastrofa mogla bi stajati 73 milijuna eura

Fotografiju je proučila i mađarska policija, a zanima ih i tko je bio dio inspekcije, koja je samo dva tjedna prije izlijevanja dala zeleno svijetlo spremniku. Na fotografiji je vidljivo kako je curenje postojalo na sjeveru nasipa spremnika, a isti dio nasipa, kasnije se i urušio.

Fotografiju snimila tvrtka specijalizirana za zaštitu okoliša

Tvrtka Interspect napravila je zračnu fotografiju spremnika par mjeseci prije ekološke katastrofe, a inače su specijalizirani za uzimanje zračnih fotografija. Dio svojih prihoda ulažu u projekte za okoliš, a u takve projekte spada i fotografiranje lokacija u Mađarskoj, potencijalno riskantnih za okoliš.

U navedenoj tvrtki kažu kako su fotografiju snimili 11. lipnja, gotovo četiri mjeseca prije izljeva crvenog toksičnog mulja. Informaciju o curenju podijelili su i s javnosti te grupama za okoliš, no ništa oko toga nije učinjeno, sve do ekološke katastrofe. Jedini koji će zasad odgovarati pred sudom zbog nemara, jest Zoltan Bakonyi, direktor tvrtke za preradu aluminija u Ajki, navodi mađarska policija.

Podsjetimo, u izljevu koji se dogodio 4. listopada, poginulo je osam osoba, a na okolna sela isteklo je oko 700 tisuća kubičnih metara otrovnog mulja. Dio mulja uspio je doći i do pritoka Dnava, no mađarske vlasti su naglasile kako je razina toksičnosti do tada već pala ispod granice dozvoljene razine.

Stigla i petorica stručnjaka iz EU

Tim stručnjaka iz Europske unije, tijekom jučerašnjeg analizirali su uzorke tla u selu Kolontar. Njihova zadaća je ocijeniti koju razinu pomoći EU treba poslati regiji pogođenoj tom ekološkom katastrofom.

Nakon što je mađarska vlada zatražila od Eu-a da aktivira mehanizam civilne zaštite (Civil Protection Mechanism, MIC), u tu zemlju stigla su petorica stručnjaka iz Francuske, Belgije, Švedske, Austrije i Njemačke.

Osim procjene štete, njihova je zadaća i prevencija štete na lokalnoj flori i fauni, kao i pomoć u dekontaminaciji tla. MIC je posebno tijelo EU-a, koje predstavlja pomoć i suradnju pri kriznim situacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene